Šport
199 ogledov

Spor glede Eifflovega stolpa se vse bolj zaostruje

Eifflov stolp Epa
Kakšna bo usoda olimpijskih krogov, ki so v času OI krasili ponos Pariza?

Potomci oblikovalca Eifflovega stolpa pravijo, da se bodo borili proti temu, da olimpijski krogi ostanejo na stolpu, kot načrtuje pariška županja. Družina legendarnega inženirja Gustava Eiffla je dejala, da "nasprotuje kakršni koli spremembi, ki negativno vpliva na spoštovanje dela njihovega prednika", danes piše francoska tiskovna agencija AFP.

Iz družine Eiffel so še sporočili, da so se o blokiranju napovedane spremembe že posvetovali tudi z odvetniki, še navaja AFP.

Eifflov stolp, Paris Evakuacija Svet Po incidentu nemudoma zaprli Eifflov stolp

Pariška županja Anne Hidalgo namerava obdržati ogromne raznobarvne prstane, ki so bili pritrjeni na železno lady za pariške olimpijske igre vsaj do leta 2028, ko bodo naslednje igre v Los Angelesu.

Eifflov stolp | Avtor: Epa Epa

Toda potomci oblikovalca stolpa trdijo, da je olimpijski simbol "barvit, velik, postavljen na glavni aveniji pristopa k stolpu in ustvarja močno neravnovesje" v njegovi obliki ter "bistveno spreminja zelo čiste oblike spomenika".

Ohranjanje olimpijskih krogov na stolpu bi bilo po njihovem v nasprotju z "nevtralnostjo in s pomenom, ki ga je z leti pridobil Eifflov stolp, ki je postal simbol mesta Pariz in celo vse Francije po svetu," je njihovo družinsko združenje AGDE dejalo v izjavi za javnost.

Družina zato predlaga, da bi krogi na stolpu ostali le do "konca leta 2024, ki pomeni konec olimpijskega leta".

Sylvain Bouchard Frederic Malmezac Eifflov stolp Pariz 2024 Šport Najprej ga je naredil za ženo, zdaj za olimpijske igre

Sicer je 330-metrski Eifflov stolp, ki so ga dokončali leta 1889 za pariško univerzalno razstavo in je prvotno nameraval stati le 20 let, v lasti mesta Pariz.

Glede na spletno stran je to najbolj obiskan spomenik na svetu, ki vsako leto privabi približno sedem milijonov ljudi - približno tri četrtine jih je iz tujine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.