Šport
20 ogledov

Stoner na zmago, Rossi v bolečinah

27. Casey Stoner (Repsol Honda) - 23 zmag v MotoGP-ju, en naslov prvaka Žurnal24 main
Na prizorišču uvodne dirke sezone, ki bo konec tega tedna v Katarju, so motociklisti sinoči opravili še zadnja testiranja. Najhitrejši je bil Casey Stoner, Valentino Rossi je bil 13. in je čutil bolečine v rami.
VN Japonske, ki bi morala biti v Motegiju konec aprila, je zaradi jedrske krize in posledic cunamija preložena na jesen. Dirka bo drugega oktobra, kar je v torek uradno potrdila tudi Mednarodna motociklistična zveza. Tamkajšnji organizatorji res nimajo sreče, saj je bila lani dirka prestavljena zaradi težav v letalskem prometu po izbruhu ognjenika na Islandiji.

V minulih štirih sezonah so v kraljevem motociklističnem razredu MotoGP največ zmag in vse naslove osvojili dirkači Yamahe (Jorge Lorenzo je bil prvak lani in prej dvakrat Valentino Rossi) ter Ducatija (Casey Stoner je bil prvak v sezoni 2007). Letos bi se to utegnilo spremeniti! Tudi zadnji testni dan je potrdil, da je najbolje pripravljena Honda in ne le tovarniška ekipa (letos s tremi dirkači), tudi Gresinijeva zasebna. Tako sta bila na stezi v Dohi Casey Stoner in Dani Pedrosa (oba Repsol Honda) več kot pol sekunde hitrejša od Bena Spiesa (Fiat Yamaha) in Marca Simoncellija (Gresini Honda).

Nič kaj dobrih obetov za začetek sezone nimata zadnja dva svetovna prvaka: Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) je bil s sekundo zaostanka sedmi, Valentino Rossi (Ducati) s še tremi desetinkami več zaostanka šele 13. Oba sta zmago na uvodni dirki že odpisala. "Ne čutim se pripravljen za bitko za zmago. Težko bo že za stopničke, a se bom potrudil," je dejal Lorenzo. "Veliko sem pričakoval od zadnjega testnega dne, a nismo prav nič napredovali. Pravzaprav se na motociklu počutim še slabše kot na prejšnjih testiranjih."

Valentino Rossi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rossi si še naprej prizadeva, da bi svoj novi motocikel prilagodil svojemu načinu dirkanja, oziroma da bi se sam privadil na ducatija, ki je povsem drugačen od yamahe in s katerim je znal v minulih sezonah zmagovati izključno Stoner. Pri tem pa Italijan še naprej čuti bolečine po operaciji na rami. "Uro in pol pred koncem testiranj sem izgubil moč v rami. Nisem več mogel pritiskati do konca. Res škoda, saj sem ravno začel dosegati boljše čase." Doživel je tudi padec, a ni hujšega. "Nismo tako daleč zadaj, kot se zdi, a nas čaka še veliko dela, tako kar se tiče motocikla kot moje pripravljenosti, saj moja rama očitno še ni pripravljena na napore dvodnevnega dirkanja."

Mnogo bolje na tovarniški Yamahi kaže Lorenzovemu novemu ekipnemu kolegu Spiesu. "To so bila dobra testiranja. Zadovoljen sem. Poskušali smo z različnimi nastavitvami in našli take, da smo naredili korak naprej." Nazaj k najhitrejšim. Stoner se na rezultate testiranj ne zanaša povsem (pa čeprav so ti v MotoGP-ju mnogo bolj relevantni kot denimo tisti v formuli 1): "Na dirko gremo lahko samozavestni, a vemo, da bodo vsi drugi konec tedna boljši."

Doha (Katar), zadnji testni dan:

1. Casey Stoner (Repsol Honda) 1:55,681
2. Dani Pedrosa (Repsol Honda) +0,064
3. Ben Spies (Fiat Yamaha) +0,613
4. Marco Simoncelli (Gresini Honda) +0,752
5. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +0,758
6. Randy de Puniet (Pramac Ducati) +0,764
7. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +1,026
8. Colin Edwards (Tech 3 Yamaha) +1,035
9. Nicky Hayden (Ducati) +1,045
10. Hiroši Aoyama (Gresini Honda) +1,059
11. Hector Barbera (Aspar Ducati) +1,117
12. Alvaro Bautista (Suzuki) +1,250
13. Valentino Rossi (Ducati) +1,307
14. Loris Capirossi (Pramac Ducati) +1,664
15. Cal Crutchlow (Tech 3 Yamaha) +2,049
16. Karel Abraham (Cardion Ducati) +2,165
17. Toni Elias (LCR Honda) +2,855

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.