Šport
10850 ogledov

Olimpijski prvak padel na dopingu

Thiago Braz Epa Thiago Braz.
Ne bo mogel nastopiti na olimpijskih igrah v Parizu.

Brazilec Thiago Braz, olimpijski zmagovalec leta 2016 v skoku s palico, je zaradi dopinga dobil kazen prepovedi nastopanja za 16 mesecev, je sporočila neodvisna komisija za integriteto (AIU) Svetovne atletike. To pomeni, da ne bo mogel nastopiti na letošnjih OI v Parizu.

V vzorcu dobitnika zlate medalje na OI v Riu de Janeiru in tretjega na OI leta 2021 v Tokiu so odkrili prisotnost ostarina. Zanj 30-letni Brazilec, tudi srebrn na dvoranskem svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Beogradu, trdi, da ga je užival prek prehranskih dopolnil.

AIU tudi pojasnjuje, da se je na odločitev o prepovedi nastopanja in ugotovitev iz preiskave brazilski atlet pritožil na Mednarodno športno razsodišče (CAS).

Suspendiran julija 2023

Thiago Braz | Avtor: Epa Epa

Braz je bil začasno suspendiran julija 2023 na kontroli, ki so jo opravili na mitingu v Stockholmu. Šestnajstmesečna prepoved mu poteče 27. novembra 2024, so dodali v AIU.

AIU je zahteval štiriletno prepoved, saj so predstavniki komisije ocenili, da je bilo atletovo ravnanje 'nepremišljeno' in opravljeno z 'določenim namenom'.

"Športniki iz Brazilije, vključno z Brazom, so bili posebej poučeni o nevarnostih, povezanih z uporabo prehranskih dopolnil iz farmacevtskih lekarn v njihovi domovini," je povedal vodja AIU Brett Clothier.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 18:31 28.maj 2024.

    V celotni stvarin in antidopingu mi ni jasno kako pa je ameriška vrhunska športnica zasačena s ''travo'' ampak sospenza ni....pa vemo, da sledi trave ostanejo precej časa ....

Sorodne novice