Šport
170 ogledov

Toliko denarja dobi šport na lokalni ravni

Nogometno igrišče Profimedias Simbolična fotografija.
Direktor direktorata za šport spregovoril o konkretnih številkah.

Direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Boro Štrumbelj je ob robu posveta o financiranju športa na lokalni ravni v luči novega zakona o športu pojasnil, da lokalna skupnost športu letno nameni med 70 in 80 milijonov evrov.

To je približno desetkrat več kot športne organizacije letno v zadnjem obdobju dobijo od Fundacije za šport, ki je sicer eden najpomembnejših sofinancerjev na državni ravni. Zato je zelo pomembno, kdo, na kakšen način in koliko denarja namenja za šport iz občinskih proračunov.

Na posvetu se je izkazalo, da je ena največjih težav v občinah pri razdeljevanju denarja ta čas sestava komisije, ki vodi postopke razpisa za sofinanciranje, saj nov zakon o športu, ki je začel veljati 24. junija letos, natančno določa, kdo ne more sodelovati pri delu komisije.

To sestavljajo predsednik in najmanj dva člana, ki z vlagateljem ne smejo biti poslovno, sorodstveno ali osebno povezani, sicer se izločijo iz komisije. Natančno je opredeljeno med drugim izločilno sorodstveno razmerje, v ravni vrsti ali v stranski vrsti do četrtega kolena, ter zakonska ali partnerska zveza s tistimi, ki kandidirajo za sredstva.

"Prvi problem je že samo tolmačenje členov zakona o sestavi komisije, saj je zelo določeno napisano, kdo ne sme biti član. Prav je, da ni sorodstvenih in poslovnih povezav, toda nekatere določbe člena, ki govori o tem, se celo med seboj izključujejo. Poleg tega je že Slovenija majhna, ima pa veliko občin. V povprečni slovenski občini se vsi med seboj poznajo in nekateri so tudi v sorodstvenih zveza. Župan, ki imenuje komisijo, mora biti pošten in transparenten ter mora v komisijo dati ljudi, za katero ne bo že na 'prvo žogo' videti, da bodo sredstva delili po domače. Če temu ne bo tako, bo lahko povzročalo težave," je temo osvetlil nekdanji košarkarski zvezdnik Dušan Hauptman, ki sedaj opravlja vlogo inšpektorja.

"Če se bo ta člen izkazal kot tak, da bo zlasti v zelo majhnih občinah onemogočal imenovanje komisije in s tem razdelitev sredstev, ga bomo spremenili. Toda novost, zelo pomembna, je vključitev športne zveze občine v priprave meril, ki določajo, kateri programi dobijo sredstva. Na ta način je mogoče usmerjati tudi delo komisije. Že prej je o končni razdelitvi odločal občinski svet, toda sedaj bo to storil z odlokom, kar ob komisiji povečuje transparentno razdelitev sredstev," je povedal Štrumbelj.

Dodal je, da je pri financiranju slovenskega športa tudi zaradi višine sredstev najpomembnejša lokalna raven. "Današnji posvet je pokazal, da se je Ljubljana zelo dobro lotila razdeljevanja sredstev po določilih novega zakona, kar bo pomagalo zlasti manjšim občinam, da se bodo lažje znašle. Tako bo gotovo do konca leta prišlo do izvedbe v duhu zakona tudi v številnih drugih občinah. Naš glavni namen je transparentno podeljevanje javnih sredstev," je izpostavil Štrumbelj.

"V praksi je videti, da je nekaj dilem, da je v nekaterih členih zakon dvoumno napisan. V perečih zadevah bo verjetno odločala celo sodna praksa. Novi zakon sicer ni prinesel revolucije, uredil je določene stvari, jih je pa nekaj, ki jih bo treba še rešiti. Občine imajo tudi leto dni časa, da uskladijo pravilnike o dodeljevanju sredstev z novim zakonom," je končal Hauptman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.