Šport
15 ogledov

Začetek Eura: raje "bunga bunga", kot alkohol

Smuda selektor Poljske
1/7
Reuters
Franciszek Smuda lahko v prihodnjih dneh postane nacionalni poljski junak. Kaj lahko pa se bo do konca meseca junija znašel med najbolj osovraženimi osebami na Poljskem. O vsem tem in še čim bo odločala petkova otvoritvena tekma evropskega prvenstva v Varšavi, kjer se bodo Poljaki ob 18. uri pomerili z Grki.

Govorimo seveda o poljskem selektorju, ki si je na svoja ramena naložil ogromno breme. S prevzemom mesta poljskega selektorja se je Franciszek Smuda obvezal, da bo svoje rojake popeljal iz skupine, nato pa čim dlje – morda vse do finala.

Smuda se je praktično obvezal, da bo na nogomet nore rojake popeljal do ekstaze. Prvi preizkus Smudo in njegove varovance čaka že nocoj, ko bodo v Varšavi na povsem novem stadionu ob 18. uri s srečanjem proti neugodnim Grkom odprli evropsko prvenstvo. To bo prva od 31 tekem v 24 dneh.

"Atmosfera postaja vse boljša. Že ko smo se vozili na treninge, smo videli naše navijače na cestah, ljudje mahajo in navijajo – res je popolno. Upam, da se bo to nadaljevalo do konca prvenstva," je pred prvo tekmo dejal Smuda, ki je na poljski klopi konec leta 2009 nasledil legendarnega Nizozemca Lea Beenhakkerja.

Marsikdo bi pomislil, da Smuda pred nocojšnjo tekmo niti za trenutek ni zatisnil očesa, a ni tako. "Ali bom nocoj dobro spal? Zagotovo bom. Pred pomembnimi tekmami imam težave s spanjem, toda ekipa me je prepričala, da se lahko zanesem nanjo. Prepričali so me prav v vsakem trenutku v zadnjih dveh letih in pol. Zdaj si le želim, da bomo skupaj dosegli tisto, kar si želimo," je bil dan pred pomembnim obračunom odlično razpoložen Smuda.

Raje "bunga bunga" kot alkohol

Poljaki so neporaženi že na zadnjih šestih tekmah (pet zmag), Smuda bo proti Grkom najverjetneje v ogenj poslal enako zasedbo kot na zadnjih dveh prijateljskih obračunih proti Slovaški in Andori. Če Grki v napadu nimajo zvezdniških imen, se lahko pohvalijo s sijajno obrambo. V kvalifikacijah so prejeli le pet zadetkov. "Grki so v obrambi perfektni. Velik izziv bo priti mimo njihove obrambe," se tega spoznanja odlično zaveda Smuda.

Selektor je za časopis Dziennik Gazeta Prawna pred otvoritvijo prvenstva še priznal, da bi svojim igralcem lažje odpustil "bungo bungo" (beri: seks), kot popivanje. Smuda se drži striktnega protialkoholnega pravila, aprila pa je iz reprezentance zaradi popivanja kazensko vrgel Kölnovega nogometaša Slawomirja Peszka.

"Bolje je imeti 'bungo bungo', kot zlorabljati alkohol," je za omenjeni časopis dejal Smuda. "Alkohol me spravi ob živce. Peszko? Rekel bom naravnost - moraš biti kreten, da storiš kaj takega!" Z besedami "bunga bunga" se je poljski selektor seveda obregnil ob avanture italijanskega premierja Silvia Berlusconija, ki se je na "bunga bunga" zabavah družil z brhkimi, včasih tudi mladoletnimi dekleti.

EP v nogometu, skupina A, prvi tekmi:

Ob 18.00:
Poljska – Grčija (Varšava)

Ob 20.45:
Rusija – Češka (Vroclav)

Komentarjev 2
  • anja.scuka 20:30 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • anja.scuka 12:14 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **