Šport
124 ogledov

Zelo dobra popotnica za Slovence pred ključnim turnirjem

slovenija odbojka Epa
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred nastopom na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre v Tokiu s 3:1 (24, -16, 22, 29) premagala Nizozemsko.

* Dvorana Tabor, gledalcev 2700, sodnika: Sefried, Miklošič (oba Slovenija).
* Slovenija: T. Štern 21, Pajenk 8, Ž. Štern 1, Kozamernik 7, Gasparini 2, Vinčić 2, Štalekar 5, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 1, Urnaut, Čebulj 18, Možič 7.
* Nizozemska: Keemink 1, Garderen 8, ter Horst 14, Van der Ent, Dronkers, Plak, Gommans, Maan 5, Smit 11, Abdel-Aziz 20, Solekma 2, Maat 3, Parkinson 8,
Andringa 3.

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo z dobro popotnico odpotovala na kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah, ki se bo v nedeljo začel v Berlinu. V zadnji od treh pripravljalnih tekmah proti Nizozemski in edini pred za javnost odprtimi vrati je prišla do zmage. Igra zagotovo ni bila na ravni, kot bi si jo želel selektor Alberto Giuliani, veliko je bilo nihanj, a to je za to obdobje popolnoma razumljivo. Jasno je, da trenutno nobena od reprezentanc ni na taki ravni, kot je bila na septembrskem evropskem prvenstvu, vsekakor pa je bilo v slovenski vrsti, ki je igrala brez kapetana Tineta Urnauta, kar nekaj dobrih reči. Predvsem veseli dejstvo, da so odlično odigrali končnice izenačenih nizov.

odbojka EP Turčija - Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gosti so se pokazali kot zelo solidna ekipa, večji del prvega niza so imeli pobudo. Pri izidu 8:12 so prišli do svojega največjega vodstva, ki pa je hitro skopnelo. Domači so se nekajkrat približali na točko zaostanka, toda še pri izidu 19:22 ni bilo videti, da bi lahko prišli do zmage v prvem nizu. Tekmec je imel pri izidu 22:24 dve zaključni žogi, a do konca niza ni več osvojil točke. Tonček Štern je izenačil na 24:24, Jan Kozamernik je z blokom Slovenijo popeljal v vodstvo, nato pa so Nizozemci poskrbeli še za napako, ki je pomenila izid 1:0 za Slovenijo.

A slaba končnica prvega niza tulipanov ni zmedla. Tako kot večji del prvega niza so tudi v drugem ves čas vodili, razlika je bila v tem, da se prednost ni topila, ampak se je le večala. Z dvema zaporednima asoma Nimirja Abdel-Aziza je pri izidu 9:16 znašala že sedem točk, ko je bilo na semaforju 12:21, je bilo že jasno, da bo prišlo do izenačenja.

odbojka EP Turčija - Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi tretji niz, v katerem je pri Sloveniji priložnost za igro dobil mladi, 17-letni Rok Možič, so boljše začeli gosti. Prišli so do vodstva z 8:4, a domači so strnili svoje vrste. Prav z blokom Možiča so pri izidu 10:9 prvič prišli v vodstvo, a odlepiti se jim nikakor ni uspelo. Na 22. točki sta bili ekipi še izenačeni, pri vodstvu Slovenije s 23:22 je odličen servis Dejana Vinčića izkoristil Klemen Čebulj, piko na i pa je z blokom postavil Alen Pajenk.

Po odličnem začetku četrtega niza in vodstvu 10:5 in 15:10 je bilo videti, da bodo Slovenci brez težav prišli do tretjega niza in zmage, a se tekmec, pri kateremu so pred začetkom četrtega niza na klopi ostali nekateri igralci prve postave, ni dal. Na 18. točki je tekmeca ujel, nato pa si tudi prvi priboril zaključno žogo. Toda domači so zaključne žoge dobro branili, ko pa so prešli v vodstvo, pa so prek Tončka Šterna izkoristili že drugo priložnost.

 

"Morali bomo še nekaj dodati"

"Postopoma smo igrali bolje, še vedno smo daleč od najboljše forme, ampak verjamem, da je podobno tudi z drugimi ekipami. Zelo se trudimo, da bi osvežili naš način igre in verjamem, da bomo pripravljeni do prve tekme," je pred začetkom odločilnega turnirja optimističen trener Alberto Giuliani.

odbojka EP Turčija - Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pomembnosti današnje zmage pa se zaveda tudi najboljši slovenski odbojkar v letu 2019, Klemen Čebulj: "Moramo se zavedati, da je vsaka tekma in vsaka osvojena zmaga pomembna za našo samozavest, saj nismo dolgo skupaj po klubskem premoru. S to zmago gremo lahko malo bolj sproščeni v Nemčijo, ampak morali bomo še dodati nekaj energije, osvojiti nekaj tistih lahkih žog, katerih danes nismo izkoristili, in izboljšati našo igro."

odbojka EP Turčija - Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izmed vseh pa je bil po tekmi najbolj navdušen eden največjih talentov svetovne odbojke, 17-letni Rok Možič: "Danes nismo mogli računati na obolelega Tineta Urnauta, ki smo pogrešali, ampak jaz sem vesel, da sem dobil priložnost, za katero mislim, da sem jo tudi izkoristil. Lepo je zmagati pred domačo publiko, tako da gremo v Berlin z dobrimi občutki in se nadejamo dobre igre."

Rok Možič | Avtor: Facebook Facebook

 

Klemen Čebulj in Saša Planinšec najboljša v 2019

Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) pa je v Mariboru, kjer je potekala pripravljalna tekma z Nizozemsko, podelila nagrade za najboljša odbojkarja in trenerja leta 2019. Nagrado za najboljšega igralca oziroma igralko sta prejela Klemen Čebulj in Saša Planinšec.

odbojkarska reprezentanca Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V glasovanju, ki ga je OZS izpeljala preko spletne strani odbojka.si, je za najboljše odbojkarje in odbojkarice prispelo kar 1556 glasov. Le-ti so, združeni z glasovi Strokovnega sveta OZS, naziv najboljšega slovenskega odbojkarja za leto 2019 prinesli slovenskemu reprezentantu Klemnu Čebulju ter slovenski reprezentantki Saši Planinšec. Za oba je to prva tovrstna nagrada, lansko sta jo osvojila Tine Urnaut in Iza Mlakar. Slednja sta v glasovanju tokrat zasedla drugo mesto, tretje je pripadlo Dejanu Vinčiću in Evi Mori.

Saša Planinšec | Avtor: Epa Epa

Strokovni svet OZS je za najboljšega trenerja ženske ekipe za leto 2019 izbral Gregorja Rozmana, priznanje za najboljšega trenerja moške ekipe za leto 2019 pa je prejel Matija Pleško. Priznanja je podelil predsednik OZS Metod Ropret.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.