Šport > Zimski športi
2150 ogledov

Ne boste verjeli, kaj danes počne nekdanji svetovni rekorder

Johan Remen Evensen Epa
Nekdanjemu vrhunskemu smučarskemu letalcu so se z novo službo izpolnile otroške sanje.

Johan Remen Evensen, nekdanji svetovni rekorder v smučarskih poletih (243 m in 246,5 m), je v teh dneh postal poklicni gasilec. Za menjavo poklica se je odločil zaradi zmanjšanega obsega dela na norveški televizijski postaji NRK, kjer se je vrsto let udejstvoval kot strokovni komentator.

Anže Lanišek Nabrušen Šport Prvi slovenski orel: "Zganjal sem paniko, ker si nisem zaupal"

NRK je pred začetkom letošnje sezone ostala brez televizijskih pravic za prenose tekem svetovnega pokala, kar je 36-letnemu Norvežanu omogočilo, da se je začel ozirati po drugih kariernih priložnostih. Odločil se je za svoj sanjski poklic, o katerem je sanjal že kot otrok.

"Gasilec sem želel postati že leta 2006, vendar sem se nato pridružil komentatorski ekipi. Zdaj se mi je ponudila nova priložnost, da počnem nekaj družbeno koristnega, obenem pa tudi zahtevnega in razburljivega. Pri NRK bomo pozimi še vedno skrbeli za kvaliteten program, še naprej se bom ukvarjal s komentiranjem, vendar ne v takšnem obsegu kot prej. Pokrivali bomo Raw Air, svetovno prvenstvo v poletih in olimpijske igre," povedal Evensen.

peter prevc Naraščaj Šport Prevc odpovedal začetek sezone, spet bo zibal

Novo službo je uradno začel opravljati 1. novembra, pridružil pa se je gasilski brigadi v mestecu Lyngdal na jugu Norveške. "Upam, da ne bom imel veliko priložnost za gašenje požara, saj si tega nihče ne želi. Toda če zagori, moramo biti pripravljeni," je dejal.

Evensen je v svetovnem pokalu tekmoval od leta 2008 do 2012. V karieri je dosegel eno zmago in zbral šest uvrstitev na stopničke. Na olimpijskih igrah v Vancouvru (2010) je z norveško reprezentanco osvojili ekipni bron na veliki napravi, pohvali pa se lahko še z dvema srebrnima medaljama z ekipnih tekem na nordijskih SP v letih  2009 in 2011 ter srebrno medaljo s SP v poletih iz leta 2010 v Planici.

11. februarja 2011 je v Vikersundu poletel 243 m in s tem za štiri metre izboljšal prejšnji svetovni rekord Bjørna Einarja Romørena (239 m). Še isti dan je rekordno znamko popravil na 246,5 m. Rekorder je ostal štiri leta, s prestola pa ga je 14. februarja 2015 izrinil Peter Prevc z 250 metri.

Johan Remen Evensen | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.