Šport > Zimski športi
10334 ogledov

Sezona se še ni začela, pa so že prečrtali kar štiri preizkušnje

Skoki v Erzurumu Profimedia
Slaba novica za ljubitelje smučarskih skokov, Mednarodna smučarska zveza je s koledarja že prečrtala štiri preizkušnje.

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je morala s koledarja za sezono 2024/25 še pred začetkom tekmovanja prečrtati dve preizkušnji, poroča specializirani portal za smučarske skoke skijumping.pl. Gre za tekmi v olimpijskem Predazzu, kjer bodo čez dve leti potekale preizkušnje olimpijskih iger 2026, ki jih bosta gostili italijanski mesti Milano in Cortina d'Ampezzo.

Po prvotnem načrtu je bilo predvideno, da se preizkušnje smučarskih skokov po petih letih premora vrnejo v Predazzo. Skakalci naj bi se predolimpijske preizkušnje udeležili na prenovljeni veliki skakalnici (velikost objekta so prestavili s 135 na 143 metrov), organizatorji pa so za 11. in 12. januar predvideli štiri preizkušnje (skupno, v konkurenci deklet in fantov).

Toda zaradi zamud pri obnovi olimpijskih prizorišč v Predazzu predvidenih preizkušenj v januarju 2025 tam ne bo. Prejšnji teden je FIS od organizacijskega odbora zimskih olimpijskih iger Milano-Cortina 2026 namreč prejela informacijo, da skakalnice ne bodo dokončane pravočasno, da bi lahko gostile testno olimpijsko tekmovanje v januarju prihodnje leto. Predvideni trenutni datum predaje objektov v uporabo je predviden šele konec aprila 2025.

To pa pomeni, da skakalci nove skakalnice pred olimpijskimi igrami ne bodo mogli stestirati. To se sicer ni zgodilo prvič, takšna primera sta bila še leta 1991, ko je odpadla predolimpijska preizkušnja v Courchevelu, in leta 2021, ko je koronavirus preprečil izvedbo generalke v kitajskem Zhangjiakouju. 

A vendarle povsem brez generalke tokrat smučarski skakalci naj ne bi ostali, saj naj bi skakalnico preizkusili na poletni veliki nagradi. "Skakalnica naj bi bila pripravljena aprila ali maja 2025, takšno obljubo smo dobili. Zato bomo poleti 2025 na objektu organizirali veliko nagrado v sklopu poletne tekmovalne sezone. Izvedli bomo posamični preizkušnji za fante in dekleta, moško superekipno preizkušnjo in tekmo mešanih ekip. Vse po planu, le s to razliko, da bodo preizkušnje poleti," je pojasnil direktor tekmovanj v smučarskih skokih Sandro Pertile.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.