Šport > Zimski športi
12711 ogledov

Smučarka po hudem padcu paralizirana, ogrožen tudi vid

Lily Kunstadt Instagram
Zdravniki se po hudi nesreči mlade kanadske smučarke borijo, da bi ji povrnili sposobnost hoje, zaskrbljujoče je tudi stanje njenega očesa.

Med pripravami na novo sezono alpskega smučanja se je na švicarskem ledeniku Saas-Fee hudo poškodovala članica kanadske reprezentance U16 Lily Kunstadt.

Komaj 13-letna nadobudna smučarka je med vijuganjem po belih strminah trčila v pobeglo sidro vlečnice, pri čemer jo je katapultiralo visoko v zrak, ob pristanku pa je utrpela zlom reber in štirih vretenc ter resne poškodbe obaza.

Kandačanko so po nesreči s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Lozano, kjer je prestala sedemurno urgentno operacijo hrbtenice. Čeprav v tem trenutku še nima sposobnosti hoje in ostaja hroma od pasu navzdol, upanje še ni izgubljeno. Hude preglavice zdravnikom povzroča tudi delna izguba vida v levem očesu.

Smučarko bodo takoj, ko bo to mogoče, prepeljali v domovino, kjer bo nadaljevala z rehabilitacijo. 

Za pomoč pri kritju visokih stroškov bolnišnične oskrbe, rehabilitacije in transporta je bila sprožena kampanja za zbiranje denarnih sredstev prek priljubljene spletne platforme gofundme, kjer je bilo do objave tega prispevka zbranih že več kot 310.000 od predvidenih 350.000 kandaskih dolarjev (cca 232.000 evrov).

Nesreča kandaske smučarke je trenutno predmet preiskave, pristojne službe pa svojih izsledkov še niso predstavile javnosti.

Kot je znano, je mladenki med prvimi na pomoč priskočil njen trener in nekdanji vrhunski alpski smučar Erik Guay, ki je svojo varovanko ob pomoči sodelavcev zaščitil pred radovednimi očmi drugih obiskovalcev ledenika.

Kanadska smučarka je za zdaj še vedno na intenzivnem oddelku, kjer naj bi ostala približno mesec dni. Pred vrnitvijo domov bo v Švici, kamor so pripotovali tudi njeni starši, prestala še en operativni poseg. 

"Pred Lily je dolga rehabilitaija, zato potrebuje močno podporo naše skupnosti," je sporočila kanadska smučarska reprezentanca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.