Šport > Zimski športi
11933 ogledov

Smučarki zelena luč, po novem bo nastopala za Slovenijo!

Lila Lapanja Profimedia
Aktualni ameriški državni prvakinji v slalomu zelena luč za Slovenijo.

Ameriška alpska smučarka Lila Lapanja bo v novi sezoni lahko nastopala za Slovenijo, na spletnih straneh poroča Sportklub. Dovoljenje za prestop 29-letna smučarke v slovenske vrste je vodstvo Mednarodne smučarske zveze potrdilo ob robu kongresa, ki te dni poteka v Reykjaviku.

Ameriška Slovenka je pred tem pridobila ustrezno soglasje ameriške zveze. Zdaj bo stopila korak bližje k domovini svojega očeta. Lila Lapanja je namreč hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje. Ta se je iz domačega Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe v Sierri Nevadi z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino.

Po dobrih izidih v mlajših kategorijah se je Lapanja uvrstila tudi v ameriško člansko reprezentanco v alpskem smučanju in se v karieri štirikrat prebila do točk svetovnega pokala, štirikrat je slavila zmago v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala in se veselila štirih naslovov ameriške prvakinje (dvakrat v slalomu, enkrat v veleslalomu in enkrat v alpski kombinaciji), nazadnje letos v slalomu. V svoji karieri je nastopila na 44 tekmah svetovnega pokala, od tega na 43 slalomih in eni paralelni tekmi. Njen najboljši rezultat je 23. mesto, katerega je dosegla dvakrat, nazadnje leta 2023.

Lila Lapanja | Avtor: Profimedia Profimedia

Po stagnaciji je v zadnjih letih iskala pravo obliko samostojne ekipe. Zdaj je jasno, da se bo v zaključek kariere, tudi z upanjem na nastop na olimpijskih igrah, podala kot slovenska reprezentantka.

Z Lilo Lapanjo smo sicer že pred osmimi leti opravili intervju, v katerem nam je že takrat razkrila, da se med tekmami v srcu počuti kot Slovenka, a takrat o menjavi reprezentance še ni razmišljala. "Nastopam kot Američanka, tu imam celotno svojo ekipo, prav tako nastopam na ameriških državnih prvenstvih. Ko smučam pač tekmujem kot Američanka, v srcu pa sem vsekakor tudi Slovenka. Čeprav nastopam za ZDA, sem vsaj toliko Slovenka, kot sem Američanka," je pojasnila ter dodala, da je zelo ponosna na svoje slovenske korenine.

Njeno kariero je sicer zaznamovala nesrečna dolgotrajna poškodba hrbta, zaradi katere je izgubila kar 18 mesecev tekmovanj, vse skupaj pa je nekoliko upočasnilo njen smučarski razvoj, a se je uspešno vrnila in vpisala nekaj vrhunskih rezultatov. Nedvomno bo ob krizi slovenskega alskega smučanja zelo pomembna okrepitev za našo reprezentanco.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • T_rex 20:53 06.junij 2024.

    bomo vidl je reku sle`pc s kk'shnga testa je ... d nam le nebo sramote nardila v ⛷️

Sorodne novice