Šport > Zimski športi
3183 ogledov

"To je sramota!" Fis z uslugo Hirscherju razbesnel velika smučarska imena

Marcel Hirscher Profimedia
Vrnitev smučarskega velikana Marcela Hirscherja že vnaša nemir v karavano belega cirkusa.

V smučarskih krogih se stopnjuje nezadovoljstvo zaradi napovedane vrnitev enega največjih zvezdnikov tega športa vseh časov Marcela Hirscherja.

Kamen spotike ni odločitev nekdanjega šampiona, da se pri 35 letih vrne med svetovno elito pod nizozemsko zastavo, temveč novo pravilo Mednarodne smučarske zveze (Fis), s katerim bodo osemkratnemu osvajalcu velikega kristalnega globusa močno olajšali tekmovalno vrnitev.

Krovna smučarska zveza je namreč pred prihajajočo sezono uvedla novo pravilo t.i. wild carda, s katerim bodo Hirscherju prihranili ogromno truda pri izpolnjevanju pogojev za vrnitev na tekme svetovnega pokala.

Sprva je veljalo, da si bo moral novopečeni nizozemski reprezentant mesto med elito izboriti na tekmah nižjega ranga, po zaslugi novega pravilnika pa to ne bo več potrebno.

Marcel Hirscher | Avtor: Profimedia Profimedia
Če bo nizozemska reprezentanca vložila prošnjo za pridobitev posebnega statusa za svojega tekmovalca, bi lahko Hirscher že na uvodni tekmi sezone v Söldnu nastopil s številko 31.

Fis je novo pravilo uvedel z namenom, da bi povratnikom omogočil lažjo vrnitev med tekmovalno elito, do povabila pa so upravičeni smučarji, ki se vračajo po več kot dveh in manj kot desetih letih, ob tem pa morajo izpolnjevati tudi enega izmed naslednjih kriterijev: zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala (veliki globus), zmaga v seštevku discipline (mali globus) pod pogojem, da so dobili vsaj pet tekem, olimpijsko zlato ali naslov svetovnega prvaka.

Hirscher je osvojil vse to in še mnogo več.

Novo pravilo je medtem že naletelo na ostre kritike nekaterih znanih imen iz sveta belega cirkusa. Med drugimi je odločitev Fisa kritiziral švicarski slalomski specialist Daniel Yule. "Pred Fisovim kongresom me nihče ni vprašal za mnenje o novem pravilu. Če bi me, vsekakor ne bi podprl wild carda za prekaljene mačke, čeprav Marcel Hirscher nedvomno predstavlja dodano vrednost našemu športu," je za Blick dejal zmagovalec sedmih slalomov.

Reichelt Legenda Šport Še ena senzacionalna vrnitev? "Ko sem videl Hirscherja ..."

Da je Fis pri svoji enostranski odločitvi v celoti ignoriral mnenja tekmovalcev, je poudaril tudi aktualni slalomski svetovni podprvak AJ Ginnis. "Če bodo pri Fisu trdili, da so se o tem posvetovali z nami, to ne bo držalo. Nihče ni vedel ničesar o tem. To me spomni na lansko sezono, ko so želeli uvesti moštveno kombinacjo. Tudi takrat so javnosti oznanili, da so se o tem posvetovali s športniki, vendar to ne drži," je dejal Ginnis.

Še bolj oster je bil Christian Leitner, nekdanji trener finskega smučarskega asa Kalleja Palanderja. "To je sramota! Novo pravilo je klofuta vsem mladim športnikom, ki se morajo boriti za svoje mesto na startni vrsti. Hirscher je že vse osvojil," je dejal.

Drugo plat medalje je osvetlil predsednik švicarske zveze Urs Lehmann, ki meni, da je potrebno smiselnost Fisove odločitve presojati tudi v luči finančnih učinkov. "Po športni plati popolnoma razumem, zakaj se nekateri jezijo nad to odločitvijo, z ekonomskega vidika pa Hirscherjev wild card pomeni priložnost za vse tekmovalce. Pred zaslone bo privabil nekaj milijonov gledalcev, z večjo gledanostjo pa se bo tudi drugim povečala tržna vrednost," meni Lehmann.

Odermatt Priznanje Šport Najboljši smučar v skrbeh zaradi Hirscherja: "Lahko samo izgubim"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Rim 11:50 07.avgust 2024.

    Avstrijci so v krizi in se poslužujejo vseh fint ki si jih kot vodilna država v športu lahko privošči. Problem vidim bolj v tem če bi slučajno bolj ugajalo komu drugemu bodo prav enako hitro to tudi ukinili. Sicer pa ...prikaži več sam po sebi ukrep niti ni tako negativen. Če bo dober. Sicer pa bo bolj bumerang.