Šport
1 ogledov

Zmaga Vonnove, Tina odstopila

Tina Maze tokrat ni videla cilja proge. (Foto: AFP)
1/9
Žurnal24 main
Američanka Lindsey Vonn je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v avstrijskem Haus im Ennstalu in dosegla tri zmage v treh dnevih.

Najboljša Slovenka na tekmi je bila Maruša Ferk na 32. mestu (+3,37), Katja Jazbec je bila zadnja, 52. (+5,67), Tina Maze je odstopila, Ana Drev pa zaradi bolezni ni startala. Druga je bila Švedinja Anja Pärson (+0,53), tretje mesto sta si razdelili Italijanka Nadia Fanchini in Švicarka Martina Schild (+0,85).

Petindvajsetletna Vonnova, dvakratna svetovna prvakinja in branilka velikega kristalnega globusa, je dosegla 28. zmago v svetovnem pokalu, sedmo v superveleslalomu in šesto v letošnji olimpijski zimi. "Vse se je zame izšlo odlično, tako smuči kot tudi moja telesna in taktična pripravljenost. Enostavno sem pustila teči smuči. Pred nastopom sem si podrobno ogledala nastope ostalih in videla, kje moram biti bolj pazljiva. Tri zaporedne zmage so mi dodatno utrdile samozavest, zato vem, da bom lahko na OI v Vancouvru smučala sproščeno," je mesec dni pred OI svojo izjemno formo opisala Vonnova.

Lep uspeh je dosegla švicarska reprezentanca, saj so bile kar štiri tekmovalke med prvo deseterico; poleg Schildove še Andrea Dettling (6.), Nadja Kamer (7.) in Nadia Styger (9.). Slovenke so tokrat ostale brez točk pokala. Tina Maze, ki je v Haus prišla s trebušno gripo in izgubila tri kilograme, bo skušala čim prej pozabiti letošnje tekme na tem prizorišču, saj je v treh dneh osvojila 20. in 38. mesto na smukih, v superveleslalomu pa je kmalu po prvem merjenju vmesnega časa po manj kot dvajsetih sekundah napravila napako in odstopila.

"Že ko sem prišla v Haus, sem imela težave s trebuhom. Počutje ni bilo optimalno. Pobralo mi je veliko moči in brez moči v hitrih disciplinah, kjer je tveganje veliko, je še težje smučati. To je gotovo vplivalo na izide. Ta vikend zame ni bil uspešen in z njim nikakor nisem zadovoljna. Kljub temu, pa sem v nekaterih delih dobila pozitivno spodbudo, saj se moj občutek za drsenje ponovno vrača," je menila Mazejeva.

Na prejšnji tekmi v tej disciplini, drugi v sezoni, ki je bila v francoskem Val d'Iseru 20. decembra, je bila 28., boljša od nje pa je bila tudi Ferkova (19.). Slednja je tokrat trideseto mesto zgrešila za 22 stotink. "Današnji nastop Ferkovi žal ni najbolje uspel. V zgornjem in spodnjem delu je naredila nekaj napak, srednji del pa se ji je kar posrečil. Nekaj stotink ji je zmanjkalo do trideseterice. Jazbečeva pa ima danes za seboj enega prvih nastopov v hitrih disciplinah v svetovnem pokalu. To j zanjo nova izkušnja in ima še precej rezerv, ki jih mora na naslednjih tekem. Drevova se ni počutila najbolje zaradi prehlada in vročine. Upam, da se bo čim prej pozdravila," je povedal Dejan Poljanšek, vodja slovenske ženske reprezentance.

Super-G, Haus, končni vrstni red:

1. L. Vonn (ZDA) 1:26.69
2. A. Paerson (ŠVE) +0,53
3. N. Fanchini (ITA) +0,85
3. M. Schild (ŠVI)+0,85
32. M. Ferk (SLO) +3,37
52. K. Jazbec (SLO) +5,67

Skupni seštevek svetovnega pokala (po 17 tekmah):

1. L. Vonn (ZDA) 894 točk
2. M. Riesch (Nem) 702
3. K. Zettel (Avt) 569
5. T. Maze (Slo) 411
54. M. Ferk (Slo) 53


Seštevek v superveleslalomu (po treh tekmah):

1. L. Vonn (ZDA) 240 točk
2. N. Styger (Švi) 145
3. E. Görgl (Avt) 136
24. T. Maze (Slo) 25
32. M. Ferk (Slo) 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.