Šport
16 ogledov

Zmaji začeli z zmago, železarji s porazom

jesenice olimpija finale Žurnal24 main
Po dolgem in sila vročem poletju se je v petek začela nova sezone lige Ebel. Tilia Olimpija je v sezono krenila z gostujočo zmago z 2:1 v Beljaku, Acroni Jesenice pa so doma z 2:4 klonile proti Sapi.

Ljubljančani so pred novo sezono, v kateri so si zaželeli vsaj nastop v prvem krogu končnice – lani so jih v tem delu tekmovanja izločili poznejši prvaki iz Salzburga –, doživeli malo kadrovskih sprememb. Obdržali so jedro lanske ekipe, ostali so tudi najpomembnejši tujci, ki se jim je pridružilo nekaj novih.

Med temi je tudi vratar Jean Philippe Lamoureux, ki je začel dvoboj v Beljaku. Gosti iz Slovenije so tekmo dobro odprli in bili enakovreden tekmec domačim. Beljačani imajo v tej sezoni visoke cilje, prvi je ljubljanskega vratarja resneje preizkusil slovenski reprezentant Tomaž Razingar, nato pa je bil nevaren še Marco Pewal. Za zmaje sta si najlepši priložnosti priigrala John Hughes in Tomi Mustonen. Kazalo je, da se bo prvi del končal brez golov, a je kapetan Ljubljančanov Žiga Pance spretno premagal domačega vratarja Bernharda Starkbauma le pet sekund pred sireno.

Nadaljevanje je bilo bolj razgibano. Beljačani so po petih minutah izničili zaostanek, zadeli so ob številčni prednosti. Vendar veselje na tribunah ni bilo prav dolgo: Olimpija je namreč že v naslednjem napadu izenačila, v polno je zadel novinec Scott Hotham. Za spoznanje boljši je bil nato VSV, vseeno pa je imel na polovici tekme lepo priložnost še Aleš Mušič, na drugi strani je bil vratar Lamoureux na pravem mestu ob poskusih Kevina Mitchella in Razingarja.

Zadnja tretjina ni več prinesla zadetkov, tako da so se težko prigarane, a zaslužene zmage veselili zeleno-beli. Beljačani so sicer močno pritiskali in poskušali vsaj izenačiti. Toda gostje so zdržali vse domače nalete ob igralcu več, za eno od kazni so poskrbeli sami z nervozo in s preveč igralci na ledu. Olimpija na drugi strani svojih treh prednosti 5-4 tudi ni izkoristila, prav tako pa je ostal neizkoriščen zadnji poskus domačih v zadnjih 50 sekundah, ko so vratarja Starkbauma zamenjali s šestim igralcem v polju.

V drugem kolu se bodo Ljubljančani prvič v novi sezoni predstavili domačemu občinstvu, v Tivoli bo v nedeljo prišla ekipa iz Gradca.

Sapa s polnim plenom iz Podmežakle

Slovenski državni prvaki so prejšnjo sezono lige Ebel končali na zadnjem mestu in drugič zapored ostali brez želene uvrstitve v končnico. Pred novo sezono so si zato za cilj zadali prav zaključne boje najboljše osmerice v razširjenem avstrijskem prvenstvu. A pot do tja bo dolga in naporna. Jeseniška zasedba je močno pomlajena, poleti so jo zapustili najmočnejši domači aduti in številni tujci. Pri novih okrepitvah v Podmežakli niso imeli najbolj srečne roke, mnogi tujci so na jeseniškem ledu ostali le kratek čas, tako da so rdeči moštvo sestavljali še tik pred zdajci.

Na začetku je po hitrih podajah Anttija Puse in Marcusa Olssona Patrik Bergström iz neposredne bližine zadel zunanji okvir madžarskih vrat. Švedski novinec v rdečem dresu je bil spretnejši v 13. minuti, ko je odbiti plošček poslal za hrbet Adama Munra ob igri z igralcem več.

Gostje iz Szekesfehervarja so do zmage prišli s svojo tipično obrambno igro in prežanjem na protinapade, iz katerih so dosegli tudi vse zadetke. Za igralce v rdečih dresih je bilo usodnih prvih deset minut druge tretjine, ko so prejeli kar tri gole. Najprej je Marton Vas zadel levi zgornji kot vrat Michala Fikrta v 25. minuti. V 28. minuti je po hitrem samostojnem prodoru neubranljivo zadel Istvan Sofron, jeseniška dvorana pa je obnemela, ko je Fikrt sredi tekme prejel še tretji zadetek v drugi tretjini. Gostitelji so imeli v nadaljevanju druge tretjine dvakrat priložnost, da dosežejo zadetek priključka z igralcem več, a si niso ustvarili resnejše priložnosti.

Jeseničani so v zadnji tretjini odločno krenili v lov na izenačenje. Andrej Tavželj je v 45. minuti z močnim strelom od daleč oplazil vratnico, ko so imeli gostje igralca manj na ledu. V 52. minuti je Fikrt ubranil nevaren strel Ladislava Sikorcina, ko so Madžari napadali z igralcem več. V 55. minuti se je Sofron sam znašel pred Fikrtom in učinkovito dokončno odločil zmagovalca. Za kozmetični popravek rezultata je v zadnji minuti poskrbel Bergström s svojim drugim golom na tekmi.

Tudi v drugem kolu bodo Jeseničani igrali doma, v nedeljo bo v dvorano Podmežakla prišel celovški KAC.

Liga Ebel, 1. kolo:

VSV Beljak : Tilia Olimpija 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Unterluggauer (26); Žiga Pance (20), Hotham (26)

Acroni Jesenice : SAPA Fehervar 2:4 (1:0, 0:3, 1:1)
Bergström (13, 60); Vas (25), Sofron (28, 54), Benk (30)

Liwest Linz : Medveščak Zagreb 3:2 (2:0, 1:1, 0:0)
Veideman (9), Baumgartner (14), Quellette (24); Kinasewich (21), Naglich (59)

Graz 99ers : Vienna Capitals 2:4 (1:3, 0:0, 0:1)
Dahlman (14), Blatny (48); Lupaschuk (1), M. Rodman (5), Nageler (14), Oraze (47)

KAC Celovec : Red Bull Salzburg 6:2 (1:0, 4:1, 1:0)
Reichel (1), Scofield (26, 40), Lammers (28), Spurgeon (36), Pirmann (54); Abid (31), Trattnig (60)

Orli Znojmo prosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.