Svet
48 ogledov

77 let po "naselitvi" Alcatraza

alcatraz, zapor, Al Capone in George "Strojnica" Kelly
1/6
Reuters
Na današnji dan pred 77 leti je na Alcatraz prispela prva skupina najnevarnejših zločincev. Sledili so Al Capone, "Strojnica" in "Ptičar z Alcatraza".

Na današnji dan leta 1934 je na Alcatraz prispela prva skupina civilnih zapornikov, ki so veljali za najnevarnejše in begosumne. Nekaj deset vojaškim zapornikom so se pridružili v strogo varovanem zaporu, ki je v naslednjih 29 letih "gostil" skupaj kakih 1.500 zločincev.

Leta 1868 so na Skali (The Rock) začeli zapirati vojne zločince - poleg vojakov tudi uporniške Indijance in kitajske civiliste, ki so nasprotovali vojski ZDA med t. i. boksarsko vstajo (Kitajska 1899; nezadovoljstvo zaradi prevelikega vpliva Zahoda).

Slavni zaporniki na Skali

V naslednjih mesecih je na Otok pelikanov prispelo še več zapornikov, med katerimi je bilo nekaj najbolj znanih obrazov ameriškega mafijskega podzemlja: Al Capone, George "Strojnica" ("Machine Gun") Kelly, pa tudi morilec Richard Stroud ali  "Ptičar z Alcatraza", po katerem so, enako kot po ostalima dvema, posneli film. Stroud je napisal pomembno študijo o pticah za časa prestajanja kazni v zaporu Leavenworth v Kanzasu. Na Alcatrazu ptic ni več smel preučevati.

Slavni pobegi

Samo 36 obsojencev je z otoka skušalo pobegniti. Leta 1962 treh niso nikoli našli in še danes se ne ve, ali jim je uspelo doseči kopno ali pa so utonili v ledeno mrzli vodi - tudi po njih so posneli film. Sicer po znanih podatkih noihče od obsojencev in dosegel svobode.

Zanimiv je bil poskus pobega Johna Gilesa, ki se je oblečen v vojaško uniformo pridružil paznikom v čolnu leta 1945. Sumnjičavi "kolega" je začel vrtati vanj ... in Giles se je moral vrniti za zapahe. Samo Johnu Paulu Scottu je uspelo priplavati na kopno, kjer so ga izčrpanega, podhlajenega in nezavestnega našli policisti.

En krog na Alcatraz

Zapor so zaprli 21. marca 1963 zaradi previsokih stroškov. Od leta 1972 je na voljo obiskovalcem, obišče pa ga kakih milijon turistov na leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.