Svet
23 ogledov

Afriška mediacija je padla

Afriški pogajalci v Abidžanu Žurnal24 main
Poskus afriške mediacije v Slonokoščeni obali padel v vodo. Sarkozy: Francoske enote ne bodo posredovale.
Slonokoščena obala je po državljanski vojni leta 2002 razpadla na dva dela. S posredovanjem ZN so leta 2007 sklenili dogovor o vnovični združitvi in na volitvah 28. novembra je zmagal Ouattara, ki ima svojo volilno bazo na uporniškem severu. Zmago Ouattare sta potrdili tako AU kot Ecowas, a se Gbagbo s tem ni sprijaznil in noče sestopiti z oblasti.

"Politična kriza v Slonokoščeni obali ostaja na mrtvi točki, kljub mediaciji afriških voditeljev," je po srečanju z afriškimi posredniki, ki so v ponedeljek v nigerijskem Abidžanu poskušali doseči mirno rešitev krize, dejal nigerijski predsednik Goodluck Jonathan.

Pogajalci Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas), ki so bili v enem tednu že dvakrat v Slonokoščeni obali, so Boni Yayi iz Benina, Pedro Pires z Zelenortskih otokov in Ernest Bai Koroma iz Sierre Leone. V ponedeljek se jim je pridružil še kenijski premier Raila Odinga, ki zastopa Afriško unijo (AU).

Pogajalci so poskušali prepričati samooklicanega predsednika Slonokoščene obale Laurenta Gbagboja k odstopu, da bi oblast lahko prevzel na novembrskih volitvah izvoljeni Alassane Ouattara.

"Nadaljevali bomo pogovore, a stališče Ecowasa ostaja enako, kot smo ga sporočili 24. decembra," je povedal Jonathan. Takrat so voditelji 15 držav Ecowasa odločili, da bodo, če se Gbagbo ne bo umaknil, vojaško posredoval.

V Slonokoščeni obali je okrog 9000 pripadnikov mirovnih sil ZN ter 900 francoskih vojakov.

Prepričan je, da se kriza v državi ne bo hitro rešila. "Potrebnega bo veliko mednarodnega pritiska," je dejal.

Francoski presednik Nicolas Sarkozy je medtem poudaril, da francoske enote, ki so nastanjene v tej afriški državi, tam niso zato, da bi posredovale v notranjih konfliktih.

Kriza v državi, ki traja že od novembrskih volitev, je zahtevala že skoraj 200 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.