Svet
4145 ogledov

Alarm v letalskem oporišču Nata v Nemčiji

Nato EPA
Zvišali so stopnjo ogroženosti.

V letalskem oporišču zveze Nato Geilenkirchen v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija so zaradi potencialne grožnje zvišali stopnjo ogroženosti, je danes sporočila nemška policija, ne da bi podala podrobnosti o grožnji. Vse zaposlene, ki niso nujni za normalno delovanje baze, so poslali domov. Operacije v bazi potekajo nemoteno.

"Na podlagi obveščevalnih informacij, ki kažejo na potencialno grožnjo, smo v Natovi letalski bazi Geilenkirchen zvišali stopnjo ogroženosti," je v četrtek zvečer na omrežju X zapisalo oporišče.

Tiskovni predstavnik nemške policije je medtem danes pojasnil, da je na lokaciji prisotna policija, a ker je preiskava v teku ni mogel podati podrobnosti o potencialni grožnji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Smo v stalnem stiku z ustreznimi varnostnimi in pravosodnimi organi ter organi v Natovi bazi v Geilenkirchnu," je še dodal.

Tudi tiskovni predstavnik oporišča Christian Brett ni podal pojasnil glede groženj, je pa sporočil, da so vse zaposlene, ki niso potrebni za normalno delovanje oporišča, poslali domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako je zavrnil ugibanja, da naj bi bazo preleteli droni. "To je absurdno," je nadaljeval in dodal, da so preleti nad bazo za nepooblaščena letala prepovedani, zračni prostor pa je strogo nadzorovan.

V oporišču Geilenkirchen so sicer nameščena izvidniška letala AWACS, ki jih zveza Nato uporablja od leta 1980.

Nemška vojska je že v sredo poostrila varnost v vojaških objektih po državi, potem ko sta dva moška v preteklem tednu preplezala ograjo oporišča v mestu Wilhelmshaven na obali Severnega morja, oporišče Köln-Wahn pa so zaradi suma sabotaže začasno zaprli. V bazi Köln-Wahn so odkrili luknjo v ograji vodovoda, a rezultati testov niso pokazali, da bi bila voda kontaminirana.

V zrušenju hotela v Nemčiji en mrtev Svet Tragedija v Nemčiji: Rešili še zadnjo preživelo Robert Golob Nato Slovenija Golob: Za obrambo Ukrajine bo denar prispevala tudi Slovenija

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 19:15 23.avgust 2024.

    Kar seješ, to žanješ. Včasih z zamudo , pa toliko več.

  • Rim 18:55 23.avgust 2024.

    To stanje je že dolgo in po vseh državah, ki imajo pri sebi Ameriške vojaške baze.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 17:40 23.avgust 2024.

    Ste malo kasni..Stopnja ogroženi je s "Charlie" (incident - možnost terorističnega incidenta) spet znižana na tisto, ki velja od začetka vojne v Ukrajini..