Svet
22 ogledov

Aldrin za pot na Luno Nasi zaračunal 33 dolarjev

Buzz Aldrin Profimedias
Buzz Aldrin, drugi človek, ki je stopil na Luno, je za ta podvig zahteval poplačilo potnih stroškov v vrednosti takratnih 33 dolarjev.

Buzz Aldrin je tisti mož, ki je za vedno ostal v senci danes že pokojnega Neila Armstronga, čeprav ga je ta le za okoli 20 minut prehitel s prvimi koraki človeka po Luninem površju. 

Nedavno je v luči 46. obletnice prvega obiska človeka na Zemljinem naravnem satelitu (20. julij 1969) pričel na spletu objavljati različne zanimive dokumente iz tistega obdobja. Med drugim je te dni objavil obračun potnih stroškov za potrebe misije Apollo 11. Na dokumentu so zapisane točke potovanja v zaporedju Houston - Cape Kennedy - Luna - Tihi ocean - Havaji - Houston.

 

Aldrin je za celotno pot od Nase terjal 33,31 dolarja, kar bi bilo v današnji protivrednosti enako 217 dolarjem (197 evrov). V dokumentu je zapisano, da je za prehrano in nastanitev poskrbela Nasa, tudi za drago raketno gorivo mu ni bilo potrebno založiti.

Zanimivo je morala znamenita posadka - poleg njega še Neil Armstrong in Michael Collins - ob povratku skozi carinski postopek, pri čemer so v prtljagi prijavili "kamne z Lune in vzorce prahu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.