Svet
0 ogledov

Američani so se izognili bankrotu

Ameriški predsednik Barack Obama ni želel čakati na kongres, da bi potrdili potr Žurnal24 main
Dva dni pred iztekom roka so republikanci in demokrati dosegli dogovor glede meje javnega dolga. Kongres bo o njem predvidoma glasoval še danes.

Republikanci in demokrati so v kongresu dosegli dogovor glede limita dviga ameriškega dolga, da bi se izognili bankrotu države. Novico je sporočil ameriški predsednik Barack Obama, ki je pojasnil, da pomeni dogovor povišanje dolga v dveh stopnjah, dodatna sredstva pa bi pridobili z ostrim varčevanjem. Kongres mora sicer kljub temu dogovor odobriti; glasovanje v obeh domovih naj bi bilo danes.

Kompromisni dogovor o povišanju 14.300 milijard dolarjev dolga prinaša zmago republikancem. Obama je namreč moral odstopiti od zahteve, da bi proračun poskušali uravnotežiti tudi z odpravo davčnih olajšav za premožne in naftna polja, poleg tega pa so demokrati želeli mejo dolga dvigniti za več, da jim o tem ne bi bilo treba znova razpravljati pred volitvami novembra 2012. Bo pa drugo povišanje meje dolga čez nekaj mesecev skoraj avtomatično, saj bi ga lahko preprečila le dvotretjinska večina v obeh domovih kongresa.

Delno olajšanje na finančnih trgih

Novica je prinesla nekaj takojšnjega olajšanja na finančnih trgih, saj se je zaupanje vanje spet nekoliko povečalo, a ker utegnejo mednarodne bonitetne agencije kljub dogovoru znižati bonitetno oceno ZDA, lahko to na daljši rok negativno vpliva na mednarodne trge. Ameriško gospodarstvo je namreč letos raslo predvsem na račun javne porabe in ker dogovor predvideva ostre varčevalne ukrepe, so v petek številne finančne ocene že močno oklestile predvideno gospodarsko rast ZDA v drugi polovici leta.

ZDA so dovoljeno mejo javnega dolga presegle maja, v torek, 2. avgusta, pa bi vlada postala nezmožna plačati vse svoje obveznosti. S tem bi znižal njen najvišji možni rating AAA, kar bi podražilo posojanje in povzročilo izgubo zaupanja in pretrese v svetovnem gospodarstvu.

Komentarjev 1
  • no-nwo 10:17 01.avgust 2011.

    Odložili neizbežno in to neizbežno naredili bolj boleče. Šlo je pa za manipulacijo trgov ker je bilo že od samega začetka jasno da bo prišlo do dogovora. Ko bo padel evro bo dolar padel 2-3 tedna kasneje. (insajderske informacije)