Svet
13 ogledov

Ameriški hrup okoli dojenja

Konservativna Sarah Palin je kampanjo Michelle Obama izkoristila za napad. (Foto Žurnal24 main
Nedavna kampanja Michelle Obama za promocijo dojenja je naletela na buren odziv. Sarah Palin cinično: Bolje, da promovira dojenje, ker je mleko tako drago.

Michelle Obama, soproga ameriškega predsednika Baracka Obame, najbrž ni pričakovala, da bo njena nedavna kampanja za promocijo dojenja povzročila toliko hrupa. Njena akcija, namenjena predvsem temnopoltim Američankam, je naletela na buren odziv nekdanje aljaške guvernerke Sarah Palin in konservativne stranke čaja.

Michele Bachmann iz Minnesote je kritizirala davčne olajšave za črpalke za mleko, Sarah Palin pa se je odzvala z naslednjimi ciničnimi vrsticami: "Ni čudno, da Michelle Obama govori materam, naj dojijo svojega otroka. Bolje tako, saj so cene mleka zdaj zelo visoke."

Kampanja je spodbudila nacionalno debato o tem, do kdaj in kje naj ženske dojijo svoje otroke, in oživila različne zgodbe, od matere, ki so jo leta 2006 vrgli z letala, ker se med dojenjem ni pokrila, do zgodb mater, ki še dojijo svoje že šoloobvezne otroke, in spora na Facebooku, ki je leta 2009 s profilov brisal fotografije doječih mam.

Facebook je takrat brisanje fotografij utemeljil s politiko odstranjevanja obscenih in pornografskih fotografij, a to jeznih mam ni ustavilo. Ustanovile so skupino "Hej, Facebook, dojenje ni obsceno" (Hey Facebook, Breastfeeding Is Not Obscene), ki ima že več kot 250 tisoč članov in okoli 7000 fotografij dojenčkov, ki se dojijo. Skupina je postala nekakšno središče novic o pravicah dojenja in drugih materinskih zadevah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.