Svet
20 ogledov

Aretacija ali beg Bakijeva?

Atambajev je bil glede načrtovane aretacije precej redkobeseden. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kirgizija. Predsednik Bakijev se je prvič od odstavitve prejšnji teden pojavil v javnosti. Medtem se pojavlja vprašanje: ga bo začasna vlada aretirala ali bo odšel iz države?

Kurmanbek Bakijev je več tisoč svojih privržencev nagovoril v svoji rojstni vasi Tejit na jugu Kirgizije.

Medtem pa začasna oblast pod vodstvom Roze Otunbajeve načrtuje njegovo aretacijo. Podrobnosti namestnik predsednice začasne vlade Almazbek Atambajev ni želel predstaviti.

Nemiri minuli teden so zahtevali 81 žrtev, več sto je bilo ranjenih. Začasna vlada Bakijeva obtožuje, da poskuša zbrati svoje podpornike in zanetiti državljansko vojno.

 

Napoveduje veliko krvi
"Naj me poskušajo prijeti. Pustite jim, da me poskušajo ubiti," je dejal Bakijev po sklicu vseh podpornikov, ki naj bi se pridružili protestom po državi.

"Mislim, da bo to pripeljalo do velikih količin krvi, ki jih nihče ne bo mogel upravičiti," še dodaja.

Analitiki in poznavalci dogajanja menijo, da se take stvari dogajajo ravno zaradi Bakijeva.  "Bil je predsednik upanja, a kmalu je postal predsednik razočaranja," pravi analitik Dosim Satpajev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Operacija Bakijev"
Predstavniki začasne vlade so že dejali, da pripravljajo posebno "operacijo proti Bakijevu" in upajo, da jo bodo izpeljali brez dodatnih smrtnih žrtev. Trdijo, da se pripravljajo na to, da bodo uporabili vso zbrano silo, pojavljajo pa se tudi že namigi, da mu bodo morda predlagali odhod iz države.

Otunbajeva je že dejala, da Bakijev mora zapustiti državo, saj bodo tako lahko uredili razmere v državi. A Bakijev je zagotovo že zastavil vprašanje, kaj bo dobil v zameno – odgovor na to pa začasna vlada še išče.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.