Svet
3 ogledov

Asad: Siriji grozi prava vojna

Sirijski predsednik Bašar al Asad. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sirski predsednik Bašar al Asad je danes dejal, da državi grozi "prava vojna", odgovornost za to pa je pripisal zunanjim silam, ki da skušajo uničiti Sirijo.

V nagovoru novoizvoljenemu parlamentu je al Bašar al Asad poleg tega napovedal nadaljevanje boja proti "oboroženim teroristom."

"Maske so padle in mednarodna vloga pri dogajanju v Siriji je zdaj jasna," je dejal sirski predsednik. Ob tem se je zahvalil vsem civilnim in vojaškim "mučenikom" nasilja v državi, katerih kri po njegovih besedah ni bila prelita zaman.

Al Asad je prepričan, da se je Sirija znašla v najbolj kritičnem obdobju po koncu kolonializma. "To ni politični problem. Soočamo se s projektom razkolništva in uničenja države," je dejal poslancem, izvoljenim na nedavnih parlamentarnih volitvah. Po njegovih besedah je sicer režim pripravljen na dialog, vendar "ne s tistimi, ki so povezani s tujimi silami". "Del opozicije še vedno čaka na signale od zunaj," je opozoril.

Umrlo že 13.000 ljudi

To je bil al Asadov prvi javni nastop po 10. januarju in prvi po krvavem pokolu v mestu Houla, v katerem je bilo ubitih več kot 100 ljudi.

Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. Po podatkih aktivistov je bilo v letu dni, odkar se je začelo nasilje, ubitih že 13.000 ljudi. Samo v soboto je bilo ubitih 89 ljudi, med njimi 57 vojakov in 29 civilistov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.