Svet
28 ogledov

Assange naj gre na Švedsko

Julian Assange. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Britansko sodišče odločilo, da prvi obraz WikiLeaksa lahko izročijo Švedski. Assange se še ne bo predal – na odločitev sodišča se namerava pritožiti.

Za razvpitega Juliana Assangea je sodišče v Veliki Britaniji odločilo, da ga lahko izročijo Švedski. Tam ga bremenijo spolnih zločinov, dve ženski ga obtožujeta posilstva in spolnega nadlegovanja, čeprav uradno obtožnica še ni bila izdana.

39-letnik obtožbe vseskozi zanika, prepričan je, da so politično motivirane. S tem naj bi se mu maščevali zaradi objave depeš, ki so konec minulega leta zamajale mednarodno diplomacijo, predvsem ameriško.

Pritožil se bo
Assangeevi zagovorniki so izročitvi vseskozi nasprotovali, saj so prepričani, da na Švedskem ne bi bil deležen poštenega sojenja. Poleg tega bi ga Švedska lahko kasneje izročila Združenim državam Amerike, kjer bi mu lahko sodili zaradi obtožb, povezanih z WikiLeaksom. Dosodili bi mu lahko celo smrtno kazen.

Assange se bo na odločitev sodišča pritožil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.