Svet
25 ogledov

Asteroid za las mimo Zemlje

asteroid iStockphoto
Znanstvniki težko pričakujejo 8. november, ko bo zemljo za las zgrešil asteroid velikosti letalonosilke. Dogodek bodo izkoristili za preučitev asteroida.

Asteroid bo mimo Zemlje potoval na oddaljenosti 300 tisoč kilometrov, kar je manj kot je razlika med Luno in Zemljo. Asteroid z imenom 2005 YU55 je bil nazadnje v bližini zemlje pred približno 200 leti. S prostim očesom ga sicer ne bo mogoče videti.

Nasini znanstveniki bodo s pomočjo radarskega teleskopa analizirali asteroid in skušali ugotoviti iz česa je narejen in od kje prihaja. Tiskovni predstavnik je dejal, da upajo na posnetke, ki bodo razkrili "podrobnosti o lastnostih asteroidovega površja, obliki, dimenzijah in drugih fizičnih lastnostih".

Asteroidi podobne velikosti so že leteli tako blizu Zemlje, a do sedaj znanstveniki niso imeli take priložnosti za opazovanje. "Preučevanje asteroidov je pomembno tako zaradi spoznavanja morebitne nevarnosti udarca in njegovih posledic za Zemljo, kot tudi za razumevanje zgodovine našega sončnega sistema," pojasnjuje Emily Baldwin, namestnica urednika revije Astronomy Now.

V prihodnosti bi Nasa asteroid lahko uporabila tudi kot kraj, kamor bi poslala astronavta. Omenjeni asteroid bo mimo Zemlje spet priletel leta 2028.

Komentarjev 2
  • smito23 09:16 01.november 2011.

    mislim, da nimamo te sreče...

  • mirko 07:55 01.november 2011.

    Kaj pa če ga bo zemljina gravitacija pritegnila nase in po badel na New York ?