Svet
474 ogledov

Astronavtka slovenskih korenin ostala zataknjena v vesolju

Sunita Williams
1/3
Profimedia
Z novim Boeingovim plovilom bi se morala Sunita Williams domov vrniti že po enem tednu bivanja v vesolju junija letos. Zdaj bo morala na trden stik z zemljo čakati vse do februarja.

Zaradi tehničnih težav vesoljskega plovila Starliner (na fotografiji) se astronavta Barry Wilmore in Sunita Williams z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo ne bosta vrnila pred februarjem 2025. Njuno vrnitev načrtujejo šele s plovilom Crew Dragon (Crew-9) podjetja SpaceX. V vesolje sta na novem Starlinereju podjetja Boeing kot prva testna posadka odletela 5. junija letos, in se priklopila na ISS. Po osmih dneh bi se morala z istim plovilom že vrniti na Zemljo. A je šlo od tam vse narobe.

Kot je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa, se bo Starliner vrnil na Zemljo brez posadke, prvo mogoče okno za vrnitev Williamsove in Wilmorja na plovilu s posadko pa bo šele prihodnjega februarja, poroča STA. 

Nasa je odločitev utemeljila z varnostnimi pomisleki zaradi tehničnih težav novega Starlinerja, pri katerem je prišlo med drugim do puščanja helija, ki je nujen za delovanje pogonskega sklopa plovila. Prav tako je prišlo do težav pri pogonskih motorjih. Tehniki pri Nasi in Boeingu se že več tednov trudijo priti do dna težavam plovila. To jim ni uspelo do te mere, da bi bil povratek z astronavtoma na krovu dovolj varen. 

Crew Dragon Crew-9 bo proti ISS poletel predvidoma 24. septembra. Da bi zagotovili povratek obeh astronavtov, bosta v vesolje z njim poletela le dva namesto štirih predvidenih štirih astronavtov. Vrnitev je predvidena šele za februar prihodnje leto. 

Sunita Williams je po materini strani slovenskega rodu, njen rod izvira iz Leš pri Tržiču. Je ena najaktivnejših astronavtk, ki je skoraj pet let držala ženska rekorda za največje število vesoljskih sprehodov (sedem) in najdaljši čas bivanja v odprtem vesolju (50 ur, 40 minut). Prvič je v vesolje odpotovala leta 2006 še na tedanjem space shuttlu Discovery, znova pa leta 2012. S seboj je ponesla tudi slovensko zastavo.

Ob obisku Slovenije leta 2013 ji je takratni predsednik države Borut Pahor podelil medaljo za zasluge. 

 

Po programih Mercury, Gemini in Apollo v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, raketoplanu Space Shuttle med letoma 1981 in 2011 ter SpaceX-ovem plovilu Crew Dragon od leta 2020 je Starliner šesta vrsta vesoljskega plovila, ki so ga izdelali v ZDA in je v vesolje poneslo astronavte, poroča STA.

Starliner bo lahko hkrati v vesolje ponesel do pet oseb. Njegov razvoj je bil deležen številnih zastojev zaradi tehničnih izzivov. Na drugi strani je podjetje SpaceX, za katerim stoji multimilijarder Elon Musk, tekom programa Crew Dragon doslej na ISS odpeljal že osem posadk in opravil več komercialnih letov. Prvi testni polet do ISS s posadko je Crew Dragon opravil že leta 2020. 

Kot poroča BBC, sta tako 58-letna Williamsova kot 61-letni Wilmore veterana raziskovanja vesolja in sta se v pripravah na njun zdajšnji polet urila za možnost, da se bo bivanje v vesolju zavleklo na več mesecev. Naslednjih nekaj mesecev bosta izkoristila za različno znanstveno delo, vzdrževalne naloge na ISS in morda tudi za vesoljski sprehod. 

Da se bosta varno vrnila domov, jima bodo morali v vesolje poslati tudi drugačne obleke, saj se za Crew Dragon razlikujejo od Starlinerja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Grof 16:38 25.avgust 2024.

    Slovenska astronavtka, nisem prepričan, a ima slovensko državljanstvo, pa še blond kot olimpijka Zupančičeva, pardon Klakočar …..