Svet
68271 ogledov

Vrag je vzel šalo: Pripravljajo se na stoletne poplave

poplave Avstrija
1/3
Profimedia
Obilne padavine, ki jih ponekod spremljajo neurja in sneg, so danes zajele tudi večji del Avstrije. Na jugu države piha močan veter s sunki do 146 kilometrov na uro, na severu pa je zapadlo do 170 litrov padavin na kvadratni meter. Močno deževje je najbolj prizadelo Spodnjo Avstrijo, kjer pričakujejo stoletne poplave, poročajo tuje agencije.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je danes sporočil, da je obilno deževje, ponekod pa tudi sneženje, prizadelo skoraj vse zvezne dežele, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Razmere se poslabšujejo, zlasti v Spodnji Avstriji. Najhuje še prihaja, prihodnji dnevi pa bodo za prizadeto prebivalstvo in reševalne službe še težji," je opozoril Nehammer po sestanku državnega urada za upravljanja kriz in katastrof (SKKM).

Dodal je, da so gasilci, pripadniki civilne zaščite, policije in vojske "v visoki pripravljenosti, da pomagajo povsod, kjer je njihova pomoč nujno potrebna".

V Spodnji Avstriji so reševalci že ponoči prejeli 160 klicev na pomoč, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile pristojne službe.

Poplave v Nemčiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Oblasti pričakujejo, da bo reka Donava dosegla vodostaj, kakršen se pojavi enkrat na 30 let, medtem ko bi njen pritok, reka Kamp, lahko povzročil stoletne poplave.

Avstrijski center za opozarjanje pred nevihtami (UWZ) je po poročanju britanskem mreže BBC medtem opozoril, da bi bili dosedanji rekordi padavin za mesec september na nekaterih območjih lahko preseženi že v nekaj dneh.

Napovedujejo, da bo v številnih regijah v nekaj dneh padla velika količina padavin, zlasti v goratih predelih v Zgornji in Spodnji Avstriji ter na severu avstrijske Štajerske.

Na Tirolskem je do danes zapadlo do meter snega, reševalci pa po poročanju dpa iščejo pohodnika, ki ga je zasul snežni plaz.

Avstrijske državne železnice ÖBB so vsem potnikom svetovale, naj preložijo nenujna potovanja, del železniške proge v deželi Salzburg pa so zaradi močnega sneženja zaprli.

vreme gasilci veter dež poplave | Avtor: Profimedia Gasilci na Gorenjskem odpravljajo posledice slabega vremena. Profimedia

V avstrijski prestolnici so gasilci v zadnjih 24 urah zaradi obilnih padavin posredovali približno 150-krat, da bi očistili jaške ali izčrpali vodo, ki je vdrla v kleti. Pričakujejo tudi orkanski veter, poročanje lokalnih medijev povzemajo agencije.

Ciklon Boris je od četrtka prinesel močan veter in obilno deževje v več srednjeevropskih držav. O poplavah danes poročajo iz Poljske, Češke in Romunije, nanje pa se pripravljajo tudi v nekaterih drugih državah.

Komentarjev 7
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:05 15.september 2024.

    To je verjetno naravno,da so poplave,kaj pa če je to načrtovano,vse se da če se hoče

  • bobubob 21:41 14.september 2024.

    Kar je EU sejala, to sedaj žanje. In še bo 'pridelka'. https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462

  • Ender3 16:00 14.september 2024.

    Očitno se tudi drugim to dogaja..Narava nikomur ne prizanaša in odpušča.