Svet
14 ogledov

Bančni dolg znižal oceno

Prostori bonitetne hiše Standard & Poor's. EPA
Ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's je znižala kreditno oceno Slovenije za eno stopnjo z A na A-.

Kljub nižji oceni pa se je obet obet iz negativnega spremenil v stabilen. Razlog za znižanje ocene je možnost povečanja bremena dolga zaradi podpore državnim bankam in nezanesljivih obetov za gospodarsko rast.

Pomoč bankam bo povečala dolg

Standard & Poor's sporoča, da opaža rastoča tveganja pri uresničevanju politik za reševanje gospodarskih in proračunskih pritiskov, kar omejuje sposobnost Slovenije za uresničevanje ukrepov za krepitev bančnega sistema, javnih financ in gospodarske rasti.

Standard & Poor's ocenjuje, da bo državna pomoč bankam letos slovenski dolg povečala za med tri do štiri milijarde evrov. Javni dolg naj bi do konca leta porasel na 59 odstotkov BDP-ja.

Vendar pa se bo proračunski primanjkljaj zaradi reform, med njimi pet odstotnega znižanja plač v javnem sektorju, letos znižal na okrog tri odstotke.

MF: Že naslednjič morda boljša ocena

"Vlada že od začetka svojega mandata vodi restriktivno proračunsko politiko in vztrajno znižuje proračunski primanjkljaj," so v odzivu zapisali na ministrstvu za finance. "Ministrstvo je v luči trdne odločenosti znižati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP pripravilo proračuna za leti 2013 in 2014, vlada pa si želi v čimkrajšem obdobju ustvariti pogoje za hitrejšo gospodarsko rast, zato je za leto 2013 predvidela 600 mio več sredstev za investicije."

V kolikor bo Sloveniji uspelo znižati javni dolg pod 60 odstotkov BDP ali znižati primanjkljaj na raven pred začetkom krize, bi to po oceni FM lahko pozitivno vplivalo na naslednjo spremembo ocene.

Komentarjev 2
  • feferon 11:49 13.februar 2013.

    Boli me k.urac za njih in njihovo mnenje. Če bi imeli jajca tako kot Islandci bi že zdavnaj te grabežljive bankirje steral v tri krasne!

  • Pepe007 08:58 13.februar 2013.

    Ali ta gnili zahodni svet sploh razume, da moramo mi čuvati našo "zlatnino" in "srebernino", pa če vse drugo crkne?