Svet
3 ogledov

Berlusconiju znižali kazen

Silvio Berlusconi EPA
Sodišče v Milanu je danes, nekaj ur po tem, ko je sporočilo, da je bivšega italijanskega premiera Silvia Berlusconija zaradi davčne utaje obsodilo na štiri leta zapora, sporočilo, da so mu zaradi amnestije kazen znižali na leto dni zapora.

Končalo se je šestletno sojenje proti Silviu Berlusconiju in še desetim osebam, ki so bili osumljeni utaje davkov. Tožilstvo je za Berlusconija zahtevalo 3 leta in 8 mesecev zapora, za predsednika televizijskega imperija Mediaset, Fedela Confalonierija, pa tri leta in štiri mesece. Confalonierija in še dva obtožena je sodišče oprostilo.

Berlusconija pa je spoznalo za krivega obsodilo na štiri leta zapora, nekaj ur pozneje pa so mu kazen znižali na eno leto. Kazen so mu znižali v skladu z zakonom o amnestiji iz leta 2006, ki ga je sprejela takratna levosredinska vlada, da bi zmanjšala število zapornikov v prenapolnjenih zaporih.

Na sodbo pa se bo po vsej verjetnosti kljub temu pritožil. Berlusconijevi odvetniki so namreč povedali, da je sodba naravnost "neverjetna" in da upajo, da bo prizivno sodišče ubralo "drugačen pristop".

V žep pospravili 250 milijonov evrov

Berlusconiju in ostalim so očitali, da so preko slamnatih podjetij kupovali pravice za predvajanje ameriških filmov. Pri tem so prirejali računovodske izkaze, da bi se izognili višjim davkom. Cene 3000 filmov so napihnili, pravice za predvajanje pa je nato odkupila Berlusconijeva televizijska mreža. Razliko v odkupni in prodajni ceni pa naj bi Berlusconi in ostali pospravili v žep. Skupaj 250 milijonov evrov.

Sodišče je Berlusconiju in drugim obsojenim naložilo, da morajo italijanski davčni službi skupno plačati deset milijonov evrov, piše STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.