Svet
97 ogledov

Biden o Trumpu: Resno misli, ko govori o prelivanju krvi

joe biden vrh nata volodimir zelenski Epa
Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo dejal, da ni prepričan o mirnem prenosu oblasti v ZDA, če bo republikanec Donald Trump poražen na predsedniških volitvah.

"Če Trump izgubi, sploh nisem prepričan," je dejal Joe Biden v intervjuju za ameriško mrežo CBS na vprašanje, ali pričakuje miren prenos oblasti po novembrskih volitvah.

"Misli resno, kar govori. Ne jemljemo ga resno," je opozoril. "Resno misli, vse te stvari o 'če izgubimo, bo prelivanje krvi'," je še dejal Biden v intervjuju, ki bo v celoti objavljen v nedeljo in je prvi, odkar je 81-letni predsednik konec julija izstopil iz volilne tekme.

Njegove pripombe se nanašajo na izjavo, ki jo je bivši predsednik Trump izrekel med predvolilno kampanjo marca v Ohiu, ko je dejal, da bi prišlo do "prelivanja krvi za državo", če izgubi na volitvah. Trumpove izjave so naletele na kritike, republikanec pa je pozneje dejal, da je pri uporabi tega izraza mislil na avtomobilsko industrijo.

Demokrati so hitro izkoristili Trumpove izjave, da poudarijo sporočilo svoje kampanje, češ da nekdanji predsednik predstavlja grožnjo demokraciji.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Harris opozarja na katastrofo

Demokratska kandidatka Kamala Harris je med predvolilnim shodom v Wisconsinu opozorila, da bi bil drugi Trumpov mandat katastrofa za Ameriko. "Nekdo, ki predlaga, da bi morali razveljaviti ustavo ZDA, ne bi smel nikoli več imeti priložnosti stati za pečatom predsednika ZDA," je dejala Harris. Američane je pozvala, naj zavrnejo "kaos, strah in sovraštvo" trumpizma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je bil dvakrat obtožen zaradi nezakonitega poskusa razveljavitve volitev leta 2020 proti Bidnu, za katere še vedno ni priznal poraza. Njegovi privrženci so leta 2021 napadli zvezni kongres v Washingtonu, da bi mu v prepričanju, da je predsedniške volitve izgubil s prevaro, omogočili obstanek na oblasti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.