Svet
924 ogledov

Bil na inavguraciji predsednika, čez nekaj ur vanj poslali raketo

Ismail Hanija Profimedia
V Teheranu so v drznem atentatu ubili političnega vodja gibanja Hamas in nekdanjega palestinskega premierja Ismaila Hanijo. To bodo lahko kmalu čutili tudi slovenski vozniki.

Bližnji vzhod sta v 24 urah pretresla kar dva atentata na vodilne može Hamasa in Hezbolaha. Medtem ko Izrael ne skriva, da stoji za raketnim napadom v libanonskem Bejrutu, v katerem so v povračilnem napadu za pokol 12 otrok na Golanski planoti ciljali visokega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra, pa za zdaj ni znano, kdo stoji za napadom v iranski prestolnici. Ali je Šukr preživel napad, sicer v tem trenutku še ni znano, Izrael trdi, da je vodja oboroževalnega programa Hezbolaha in desna roka vodje Hasana Nasrale mrtev.

Še precej širše posledice pa utegne imeti atentat na Ismaila Hanijo, za katerega je Iran že okrivil prav Izrael. Hanija, ki je veljal za zmernejšega člana vodstva Hamasa z dobrimi stiki z ostalimi palestinskimi frakcijami in mednarodnim ugledom, je bil ubit v svojem domovanju v Teheranu. Smrt je potrdila iranska revolucionarna garda, ki je sporočila, da je bila rezidenca Hanije v Teheranu napadena in da je bil ubit skupaj s s svojim telesnim stražarjem. Dodali so, da incident preiskujejo, poroča STA.

Kot piše BBC, je bil ubit v "zračnem napadu" okoli druge ure ponoči po lokalnem času. Šlo naj bi za vodeno raketo.

Zaradi umora Hanije je cena nafte na svetovnih trgih poskočila, saj se je še okrepil strah pred splošnim konfliktom na Bližnjem vzhodu.

Hanija se je v torek v Teheranu udeležil slavnostne inavguracije novega iranskega predsednika Masouda Pezeškiana, ki je bil kot zmernejši kandidat izvoljen na nadomestnih volitvah pred mesecem dni. Prejšnji predsednik Ebrahim Raisi je umrl v majski helikopterski nesreči. Hanija se je kasneje tudi ločeno sestal z novim predsednikom (na sliki) in z vrhovnim ajatolo Ali Hamenejem.

Ismail Hanija | Avtor: Profimedia Profimedia

Aprila v Gazi izgubil tri sinove

Ismail Hanija se je rodil v begunskem taborišču Al-Šati na območju Gaze leta 1962. Študiral je na Islamski univerzi v Gazi, kjer je leta 1987 diplomiral iz arabske književnosti. Leta 1997 je bil imenovan za vodjo urada Hamasa.

V letih 2006 in 2007 je bil predsednik palestinske vlade. Odstavljen je bil po sporu med Hamasom in stranko Fatah leta 2007. Leta 2017 je bil izvoljen za vodjo političnega biroja Hamasa. Ameriški State Department ga je leta 2018 označil za terorista. Od lani je živel v Katarju, imel je tudi zelo dobre stike s Turčijo in je veljal kot vezni člen v pogajanjih z Izraelom. 

V zadnjih dveh letih je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih več kot 30 članov njegove družine, nazadnje aprila trije sinovi in štirje vnuki.

Regija blizu eksplozije v splošni konflikt

Njegov umor je sprožil burne odzive in še podžgal že tako vroči Bližnji vzhod ter ga potisnil bližje vojni. Rusija ga je označila za nesprejemljivega, Turčija pa za strahopetnega. Obenem v Ankari opozarjajo, da se bo konflikt iz Gaze razširil še na druga regionalna območja. Palestinski predsednik Mahmud Abbas, sicer politični nasprotnik Hanije, je atentat prav tako označil za strahopetnega, Palestince pa pozval k enotnosti in potrpežljivosti v odporu proti izraelski okupaciji. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 09:49 31.julij 2024.

    Netanjahu ve, da ga bodo isto uro, ko bo v Izraelu nastopil mir ZAPRLI za vedno...Dokler bo živ, torej ne bo miru. Identična situacija kot z Zelenskim..

  • Enzgg4 09:47 31.julij 2024.

    Največja burleska je, da židi gobezdajo o ščitenju SVOJIH državljanov. Na Golanu. Ki je okupiran. In? Kje so sankcije? Kdaj bo "demokratični zahod" začel Sircem dostavljati rakete in tanke, da osvobodijo svoje ozemlje? Aja, Sirija ni UA. Pizda jim materina ...prikaži več hinavska in ku4čevi EU in Amerom

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 09:46 31.julij 2024.

    Netanjahu