Svet
9 ogledov

Blagojevich: "Grem na črno in težko potovanje"

Rod Blagojevich
1/9
Reuters
Grem na črno in težko potovanje, je dejal nekdanji guverner ameriške zvezne države Illinois Rod Blagojevich pred današnjim začetkom 14-letne zaporne kazni zaradi korupcije ob prodaji senatnega sedeža Baracka Obame po njegovi izvolitvi na mesto predsednika države.

Petinpetdesetletni demokrat bo danes začel s služenjem 14-letne zaporne kazni v zaporu v Denverju. Njegova zaporniška številka bo 40892-424.

Blagojevich je včeraj še zadnjič v spremstvu žene nastopil pred javnostjo in priznal, da "je meni že težko reči, da grem v zapor ... Ampak to je realnost in s tem se je treba soočiti."

Prodal je senatni sedež

Štirideseti guverner Illinoisa, ki ga kličejo tudi "Blago", je bil zaradi korupcije aretiran decembra leta 2008. Lani pa je bil na 14-letno zaporno kazen tudi pravnomočno obsojen.

Med drugim so ga spoznali za krivega sodelovanja pri prodaji senatnega sedeža Baracka Obame, ki je ostal prazen po tem, ko je bil Obama izvoljen za predsednika države.

Od novinarjev in podpornikov se je Blagojevich po pisanju New York Posta poslovil nekaj minut po šesti uri popoldne oziroma ravno v času, idealnem za popoldanske informativne oddaje. Med vzklikanjem njegovega imena s strani podpornikov je govoril natanko deset minut. V nekem trenutku pa si je okoli ramen želel oviti tudi ameriško zastavo.

"To je ena najtežjih stvari v mojem življenju"

Blagojevich se je zahvalil vsem tistim, ki so vsa ta leta stali poleg njega, in svojim volivcem. "Zakon je zakon in zaradi svojih dejanj moram v zapor. To je ena najtežjih stvari v mojem življenju," je dejal. Svoji objokani ženi pa je dejal: "Kaj boš rekla svojim otrokom?" V mislih je imel osemletno in 15-letno hčerko.

"Včasih sem želel že obupati, ampak ko sem jima pogledal v oči, sem se zavedel, da kot oče tega ne smem storiti." In zaključil: "To ni konec. Imamo upanje v prihodnost, upanje v delovanje zakonov in upanje v Boga." Ob umiku izpred novinarskih kamer pa je še dodal: "Še se vidimo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.