Svet
33 ogledov

Bo vaš otrok vrhunski športnik?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Znanstveniki so razvozlali več genov, ki bi lahko igrali vlogo pri določanju moči in hitrosti pri atletskih sposobnostih. Odgovor, ali je vaš otrok denimo rojen za tek, se skriva v poštnem paketu za 200 dolarjev.

Pri avstralskem podjetju Genetic Tecnologies Limited lahko za slabih 200 dolarjev naročite ACTN3-test, s katerim vam iz dveh vzorcev sline iz ustne votline opravijo gensko analizo, ki naj bi pomagala pri usmerjanju v primerne športne dejavnosti oziroma pokazala, ali ste rojeni za tek na daljše ali krajše proge.

Gen ACTN3, ki so ga poimenovali kar gen za hitrost, kodira protein, ki uravnava človekov metabolizem v mišičnih vlaknih in s tem sodeluje pri tvorbi moči pri velikih hitrostih. Imajo ga ljudje, ki so sposobni zelo hitro preteči krajšo razdaljo.

Bradley Marston iz Utaha je test kupil za svojo devetletno hči, ki je sicer, kot pravi sam, zelo nadarjena igralka nogometa, a kljub temu želi izvedeti, če je gen ACTN3, ki vpliva na proizvodnjo beljakovin v mišicah, pri tem igral kakšno vlogo.

Po dveh tednih so rezultati testa pokazali, da ima Elizabeth Marston "gen za sprint", njen oče pa zdaj upa, da ji bo to pomagalo pri vstopu v vrhunske športne programe ali do štipendije za študij. Elizabeth pa se kljub mladosti zaveda, da bo poleg primernih genov za uspeh potrebnih še veliko treningov, da bi dosegla cilj, ki si ga najbolj želi, to je igrati na olimpijskih igrah.

Nat Carruthers, predsednik družbe Atlas Sport Genetics, je dejal, da so od leta 2008, ko so začeli s trženjem omenjenega testa, prodali že več sto paketov za testiranje. "Naš cilj je, da ljudem, ki so rojeni za atlete, to tudi pomagamo postati." Ob tem je dejal, da kritiki tovrstne teste napačno razumejo, češ da želijo staršem povedati, kaj naj njihov otrok počne in kako uspešen bo pri dejavnosti. "To nikakor ni naša trditev niti želja," je še povedal Carruthers.

Podobne teste so za približno sto dolarjev do nedavnega opravljali tudi v podjetju CyGene Laboratories s sedežem na Floridi, kjer zdaj namesto genske analize za različne športne aktivnosti ponujajo testiranje za različne bolezni pri ljudeh.

V ameriški agenciji za zdravila so se na omenjene teste že večkrat odzvali in dejali, da "trženje" športnih genetskih testov brez medicinskih dokazov ni zakonsko urejeno. 

Stephen Roth, raziskovalec z univerze Maryland in specialist fiziologije telesne vadbe in genetike, ki je preučeval vpliv gena ACTN3, pa je ob tem dejal, da je znanost o tem, kako geni vplivajo na atletske sposobnosti, "v povojih" in da trditve tržnikov temeljijo na zaslužku.

Roth je še povedal, da ima približno 80 odstotkov ljudi po vsem svetu gen ACTN3, povezan z eksplozivno silo. Da nekateri od njih postanejo elitni športniki ali športne zvezde, kot je dejal, pa je treba mnogo več, kot imeti prave gene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.