Svet
45 ogledov

Bo Zemlja še bolj razpokala?

zemlja evropa iStock Žurnal24 main
Serija močnih potresov, ki so aprila prizadeli obalo Sumatre, so znak, da se s tektonskimi ploščami dogajajo spremembe.

Kot so v reviji Nature journal zapisali strokovnjaki, zadnji potresi, največji je imel magnitudo 8.7, pričajo o velikih spremembah na dnu oceana, zaradi katerih se lahko zgodi, da se bo indoavstralska plošča prelomila. To se sicer ne bo zgodilo v kratkem. "Ta proces se je verjetno začel že pred 10 milijoni let. Lahko si predstavljate, kako dolgo bo trajalo, da se to dejansko zgodi,“ pravi znanstvenik Matthias Delescluse, eden od treh avtorjev članka o teh tektonskih spremembah.

Se pa je zaradi močnega aprilskega potresa na štirih mestih (pod Indijo in Avstralijo) že vdrl plašč Zemlje. Razpoke so 180 kilometrov dolge in 90 kilometrov globoke. "To je bil eden najbolj nenavadnih potresov, ki smo jim bili priča,“ je izjavil prof. dr. Thorne Lay. Sumljivi so bili še zlasti horizontalni premiki tal. Kamnine se namreč ponavadi med potresom premikajo vertikalno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.