Svet
19 ogledov

Boj za oblast v državi

Burkina Faso EPA
Po odstopu predsednika v Burkine Fasu boj za oblast znotraj vojske. Kaže, da bo državo začasno vodil Isaac Zida.

V urah po včerajšnjem odstopu Blaisa Cimpoaireja, ki je državo vodil 27 let, se je začel boj za oblast. Prevzem oblasti je sprva razglasil načelnik generalštaba vojske Navere Honore Traore, kasneje pa še poveljnik  Isaac Zida.

Zida, ki vodi skupino mlajših častnikov, je sporočil, da do naslednjih volitev prevzema dolžnosti vodje tranzicije in predsednika države, da bi zagotovil demokratično tranzicijo. Zagotovil je še, da ne bo izdal ali razočaral mladih v Burkina Fasu, ki hrepenijo po demokratičnih spremembah.
Predhodno obvestilo Traoreja, ki je prav tako sporočil, da po odstopu predsednika prevzema oblast, pa je Zida označil za neveljavno.

Vojska povedala svoje

Iz vojske pa so danes sporočili, da kot začasnega vodjo države podpirajo Zida, kar bi lahko končalo boj za oblast in preprečilo nove nemire, poroča BBC.

V Burkina Fasu številni niso bili zadovoljni, ko je oblast prevzel Traore. Opozicijski voditelj Benewende Sankare je njegovo potezo vojske označil za udar. Mnogi Traoreju tudi očitajo, da je preblizu Compaoreju. Zida pa uživa večjo podporo civilne družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.