Svet
2599 ogledov

Boris Johnson jih je dobil po prstih

britanski parlament Boris Johnson Epa
Britanski poslanci podprli zakon za preprečitev brexita brez dogovora.

Britanski poslanci so v zadnjem branju potrdili nekoliko spremenjen zakon za preprečitev brexita brez dogovora. Za je glasovalo 327 poslancev, proti pa 299. Zdaj mora zakon obravnavati še lordska zbornica. Premier Boris Johnson je v odzivu povedal, da ta zakon "dejansko končuje pogajanja z EU". Vložil je tudi predlog za razpis predčasnih volitev.

Predlog zakona za preprečitev brexita brez dogovora od Johnsona zahteva, da EU zaprosi za preložitev britanskega izstopa, ki je trenutno predviden 31. oktobra, če z EU ne bodo dosegli novega dogovora.

Sprejeli so tudi dopolnilo k zakonu, ki zahteva preložitev izstopa, zato da bi poslanci lahko glasovali o predlogih laburistov za spremembe izstopnega sporazuma, ki ga je z Brusljem maja sklenila tedanja britanska premierka Theresa May.

Premier je v prvem odzivu povedal, da so se s potrditvijo tega zakona "dejansko končala pogajanja z EU", navaja britanski BBC. Zakon ga bo po njegovih besedah prisilil v to, da se preda EU. "Tega ne bom storil in jasno je, da za državo obstaja samo ena pot naprej," je dejal.

"Po mojem mnenju in mnenju te vlade morajo biti v torek, 15. oktobra, volitve," je poudaril v razpravi o predlogu za razpis predčasnih volitev. O njem bi lahko glasovali še danes, za razpis pa je potrebna dvotretjinska večina.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je zavrnil premierjev predlog. "Potrdimo ta zakon (za preprečitev brexita) in pridobimo potrditev kraljice, nato pa bomo podprli volitve, da ne bomo izstopili brez dogovora," je poudaril.

Pred tem je minister za brexit laburistične vlade v senci Keir Starmer povedal, da vodstvo stranke ne bo podprlo volitev, dokler se London in Bruselj ne bosta dogovorila za preložitev izstopa. To pomeni, da predlog za 15. oktober ni mogoč, navaja BBC.

Škotska premierka in vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon je medtem druge opozicijske stranke pozvala, naj "poskušajo izsiliti volitve", potem ko bo zakon za preprečitev brexita brez dogovora sprejet, a pred prekinitvijo dela parlamenta.

Začasno prekinitev dela parlamenta je pretekli teden predlagal Johnson. Začela se bo med 9. in 12. septembrom, končala pa 14. oktobra, torej le dva tedna pred predvidenim izstopom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar jezeran
    jezeran 05:17 05.september 2019.

    A sploh vedo kaj bi radi, najprej so napumpal narod, zdaj pa ne vedo kako se iz tega izvleči