Svet
14 ogledov

Brazilija prehitela Veliko Britanijo

Rio de Janeiro, Brazilija Žurnal24 main
Brazilija je letos prehitela Veliko Britanijo in jo izrinila z mesta šestega največjega gospodarstva na svetu.

To izhaja iz seznama svetovne gospodarske lige, ki ga pripravlja center za gospodarske in poslovne raziskave (CEBR) iz Londona. Napredek Brazilije je sicer del širšega trenda, ki kaže na zaostajanje evropskih držav v primerjavi z drugimi.

"Mislim, da je to del širše gospodarske spremembe, ko smo priča ne le premiku z zahoda proti vzhodu, ampak vidimo tudi, da gre državam, ki proizvajajo življenjsko potrebne proizvode – hrano in energijo in podobno –, zelo dobro in se na seznamu svetovne gospodarske lige počasi vzpenjajo," je danes objavljene ugotovitve za britanski radio BBC komentiral izvršni direktor CEBR Douglas McWilliams.

Britanci naj bi kmalu prehiteli Francoze

Brazilija ima okoli dvesto milijonov prebivalcev, kar je trikrat več od Velike Britanije. Njeno gospodarstvo je lani zraslo za 7,5 odstotne točke, se je pa v drugi polovici letošnjega leta upočasnilo, tako da vlada za letos napoveduje 3,5-odstotno gospodarsko rast.

CEBR v svoji danes objavljeni raziskavi med drugim napoveduje, da bo britansko gospodarstvo do leta 2016 preseglo francosko, ki je trenutno še peto največje na svetu. Indija, ki je letos deseto največje svetovno gospodarstvo, naj bi medtem do leta 2020 napredovala na peto mesto. Največje letos sicer ostaja ameriško gospodarstvo, sledijo pa mu kitajsko, japonsko in nemško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.