Svet
26 ogledov

Breivik naj bi bil avtist

Breivik Reuters
Psihiater, ki ga je v otroštvu obiskoval norveški desničarski skrajnež Anders Behring Breivik, sumi, da ima njegov nekdanji pacient Aspergerjev sindrom, eno izmed oblik avtizma.

Vendar je psihiater Per Olav Naess v danes objavljenem intervjuju za norveško radiotelevizijo NRK dejal, da njegova diagnoza ne more pojasniti Breivikovih dejanj in vzorcev vedenja. Tako je psihiater prišel do zaključka, da je bil Anders Behring Breivik med izvedbo obeh napadov prišteven.

Medtem se v Oslu nadaljuje proces proti Breiviku. Na današnji obravnavi je bila v središču pozornosti psiha množičnega morilca, ki je julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil skupno 77 ljudi. Sojenje naj bi se končalo 22. junija.

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.