Svet
23 ogledov

Breivik: "Sem zelo prijazna oseba"

Breivik Reuters
"V normalnih okoliščinah sem zelo prijazna oseba," je peti dan zaslišanja pred sodiščem izjavil norveški množični morilec Anders Behring Breivik.

Anders Breivik je na sodišču pred preživelimi in svojci žrtev podrobno razložil, kako se je "žrtvoval", da je lahko pobil 77 ljudi, večinoma mladostnikov, ki so po njegovem mnenju ogrožali Norveško.

"Imam posebno strategijo, s katero odmislim človeška čustva do tistih, ki jih imam za legitimne tarče. Če te strategije ne bi uporabljal, potem ne bi bil sposoben narediti tega," je pojasnjeval Breivik. Po poročanju BBC je vse v dvorani spreletaval srh, ko so poslušali njegovo hladnokrvno pričanje.

Breivik sicer trdi, da je v normalnih okoliščinah "zelo prijazna oseba", a leta 2006 se je naučil omenjene strategije, ki mu pomaga odmisliti človeška čustva, zato lahko izpelje "velike cilje".

Pred tem, pravi, je bil "zelo družaben človek", leta 2006 pa se je izoliral in se posvetil igranju videoigric. Kot je znano, Breivik trdi, da se je za svoj morilski pohod pripravljal s pomočjo računalniške igrice.

Ko ga je tožilec vprašal, ali lahko občuti žalost, je Breivik odgovoril: "Ja. Pogreb bratovega prijatelja je bil zame najbolj žalosten dan."

Preučeval napade Al Kaide

Terorist je še povedal, da so bili njegova inspiracija teroristični napadi na WTC. Delovanje Al Kaide je podrobno spremljal od leta 2006 pa do 2011 in preučeval "medijsko poročanje, kaj so storili prav, kaj narobe, kaj je potrebno..."

Sicer pa naj bi ena oseba vedela za njegove načrte, a Breivik ni želel povedati za koga gre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.