Svet
9 ogledov

Britanci ustavili rusko ladjo s sirskimi helikopterji

Hind Dmitry A. Mottl / Wikipedia
Britanske oblasti so pred obalo Škotske ustavile rusko ladjo, ki je prevažala sirske bojne helikopterje, ki so jih očitno popravljali v Rusiji.

To je danes potrdilo britansko zunanje ministrstvo. Sporočilo je tudi, da je vodja britanske diplomacije William Hague svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova opomnil, da je treba prekiniti vsakršno dobavo orožja Siriji.

Britanska zavarovalnica Standard Club je na ukaz britanske vlade razveljavila zavarovanje za ladjo, ki je v lasti ruske družbe Femco, pa tudi za vse preostale ladje te družbe.

Po pisanju britanskega časnika Daily Telegraph so ladjo že pred tem nadzorovale nizozemske oblasti, zato je spremenila smer. Nato so jo pred obalo Škotske ustavile britanske oblasti.

Na popravilu "več let"

Velika Britanija je rusko ladjo ustavila v času, ko ZDA Rusiji očitajo, da režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada dobavlja bojne helikopterje, kar bi lahko privedlo do dramatične zaostritve konflikta v tej državi. Rusija je očitke odločno zavrnila in zatrdila, da je šlo zgolj za popravilo helikopterjev, ki so jih v Sirijo poslali že pred več leti.

Lavrov je sicer prejšnji teden tudi zatrdil, da Rusija Damasku prodaja le sisteme protizračne obrambe in da s to prodajo ne krši mednarodnega prava, saj ne gre za orožje, ki bi ga bilo mogoče uporabiti "proti miroljubnim civilistom".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.