Svet
1 ogledov

Bushu e-pošta španska vas

"Hm ..., kako je že ime tisti spletni strani?" Eden redkih posnetkov Busha za ra Žurnal24 main
Sedanji administraciji v Beli hiši je vendarle uspelo najti okoli 22 milijonov elektronskih sporočil iz časa predsednika Georgea Busha.

43. ameriški predsednik George W. Bush je bil znan po tem, da sodobna tehnologija ni bila njegova vrlina. Verjetno se je tudi zaradi tega med svojim osemletnim mandatom, ko je svet doživljal nesluten vzpon na tem področju, sam precej mačehovsko vedel do elektronskih komunikacij, predvsem elektronske pošte, ki ima sicer pravno enako veljavo kot običajni papirnati dokumenti, iz tega pa izhajajo tudi zahteve po njenem arhiviranju.

Zelo zanimivo je uporabljati .... pozabil sem ime programa ... ampak lahko gledaš satelitske posnetke ...
George Bush o programu Google Maps

Kako slabo je takratna administracija skrbela za arhiviranje elektronskih sporočil, je prišlo na dan po aferi z razkritjem imena tajne agentke Valerie Plum leta 2003, ko je moral administraciji na pomoč pri iskanju arhivskih sporočil priskočiti celo Microsoft. Zvezni tožilec Patrick Fitzgerald, ki je preiskoval afero, je leta 2006 javno povedal, da ima Bela hiša velike težave z ustreznim shranjevanjem elektronske pošte.

Bush, kje so sporočila?!
Leta 2007 sta nato organizaciji Državljani za odgovornost in etiko v Washingtonu (CREW) in Arhivi nacionalne varnosti tožili Bushevo Belo hišo zaradi nezmožnosti dostopa do elektronskih sporočil, za katera je administracija trdila, da jih ne more najti in so izgubljena, mnogi pa so bili prepričani, da jih namerno ne arhivira.

Pred kratkim je prišlo do poravnave med organizacijama in Belo hišo pod vodstvom novega predsednika Baracka Obame, ki si je prizadeval rešiti zaplet. Sporočila so našli in jih bodo predali Arhivi nacionalne varnosti, tam pa jih bodo arhivirali. Podatki iz časa Busheve administracije sicer ne bodo dostopni javnosti najmanj do leta 2014.

Predstavniki nekdanje Busheve administracije trdijo, da so pogrešana elektronska sporočila našli, še preden je Bush zapustil položaj.

Seznanjen z Googlom
George Bush je bil glede uporabe elektronskih sredstev pravo nasprotje nasledniku Baracku Obami. Medtem ko je slednji obseden s svojim blackberryjem in pregledovanjem elektronske pošte, je Bush znan po svojih izjavah o "internetih" (ang. 'internets'). Napačno poimenovanje je uporabljal še proti koncu mandata leta 2007, čeprav je bil zaradi tega izraza tarča posmeha že med predsedniško kampanjo leta 2000.

Nekoč je tudi priznal, da sem in tja uporablja iskalnik Google. "Občasno brskam po njegovih zemljevidih. Zelo zanimivo je uporabljati ... pozabil sem ime programa ... ampak lahko gledaš satelitske posnetke in s tem zelo rad opazujem svoj ranč. Spominja me na to, kje bi rad bil."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.