Svet
11 ogledov

Butova imela številke svojih morilcev

Benazir Buto. Žurnal24 main
Umorjena pakistanska opozicijska voditeljica Benazir Buto je v svoji zadnji knjigi zapisala, da pozna imena in telefonske številke ljudi, ki ji bodo stregli po življenju.

Butova, ki je umrla v bombnem atentatu konec lanskega decembra med predvolilnim shodom, je le nekaj dni pred smrtjo dokončala knjigo z naslovom Sprava: Islam, demokracija in Zahod. V knjigarne po svetu je prišla prav danes.

 
 

Ko sem se vrnila, nisem vedela, ali bom živela ali umrla. Poslovila sem se od svojih otrok, moža, matere in prijateljev, ne da bi vedela, ali bom še kdaj videla njihove obraze. Rekla sem jim: "Ne pozabite, Bog daje življenje in ga tudi vzame. Varna bom, dokler ne bo prišel moj čas."

Benazir Buto

 
Priljubljena voditeljica opozicije in nekdanja premierka je v knjigi zapisala, da so ji predstavniki oblasti povedali, da se na atentat nanjo pripravljajo štirje talibanski samomorilski oddelki, ki sta jih nadnjo poslala visoki talibanski predstavnik Baitullah Mehsud, sin voditelja Al Kaide Osame bin Ladna, ter Ladna Hamza.

Želeli so ji smrt
Zapisala je še, da so ji predstavniki neke prijateljske muslimanske države celo predali imena in telefonske številke morilcev. 54-letna Butova je pred vrnitvijo iz izgnanstva oktobra voditelju Pakistana Pervezu Mušarafu poslala pismo s seznamom imen v pakistanski varnostni agenciji, ki si želijo njene smrti. Takoj po vrnitvi v domovino so nanjo poskušali izvesti atentat. V tem poskusu je umrlo 159 ljudi, sama pa je bila nepoškodovana. Takrat je Mušarafa obtožila, da oblasti načrtno ne naredijo dovolj za njeno zaščito, saj si nekateri skrajni krogi v vojski iz strahu, da bi zmagala na volitvah, želijo njene smrti.

Pakistanske oblasti so za atentat na Butovo obtožile Al Kaido. Zaradi napetih razmer, ki so se skoraj sprevrgle v državljansko vojno, so januarske volitve prestavili na 18. februar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.