Svet
1 ogledov

Čakajoč na papeževo opravičilo

Papež se je srečal tudi s predstavniki avstralskih domorodcev. Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je med govorom v Sydneyju napadel pop kulturo, napačne vzornike mladih in potrošništvo, obsodil pa je tudi uničevanje narave.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve se v Avstraliji mudi na šestdnevnem svetovnem dnevu mladih. Med svojim obiskom, ki bo vrhunec doživel z nedeljsko mašo, naj bi se tudi opravičil za spolne zlorabe duhovnikov.

 
 

Naš svet je postal utrujen od pohlepa, izkoriščanja in razdvajanja, utrujen je zaradi napačnih idolov in zaradi bolečine lažnih obljub.

Papež Benedikt XVI.

 
Številni znaki kažejo na to, da je s sodobno družbo nekaj narobe, pravi 81-letni papež. "V življenju, v naših skupnostih, se srečujemo s sovražnostjo, z nečim nevarnim, ki zastruplja in razjeda, kar je dobro, nas spreminja in izkrivlja namen, za katerega smo bili ustvarjeni," je poudaril papež. Ob tem je kot dva najpogostejša primera "sodobne bolezni" izpostavil zasvojenost z drogami in alkoholom.

Najostreje doslej je obsodil človekovo uničevanje narave. Po njegovem človeštvo vire Zemlje zapravlja za zadovoljevanje svojih nenasitnih apetitov po materialnih dobrinah. "Morda neradi smo prišli do spoznanja, da smo planetu pustili neizbrisne brazgotine: erozija, krčenje gozdov, izrabljanje zemeljskih mineralnih in oceanskih virov; vse v želji, da bi nasitili potrošniško družbo," je poudaril v nagovoru pred 150.000 mladimi romarji. 

V znamenito sydneyjsko pristanišče je poglavar Rimskokatoliške cerkve priplul na jahti. © Reuters

 

Pohvale za opravičilo, opravičila Cerkve še ni
Še pred nagovorom v sydneyjskem pristanišču, v katero je papež vplul na razkošni jahti, se je srečal s predstavniki države. Papež je na sprejemni slovesnosti izpostavil in pozdravil predvsem opravičilo, ki so ga avstralske oblasti februarja izrekle avstralskim staroselcem aboriginom za več kot dvesto let diskriminacije in zlorab. Na slovesnosti so med drugimi s tradicionalnimi plesi in pesmimi nastopili prav aborigini.

Premier Kevin Rudd je še pred srečanjem v medijih izpostavil spolne zlorabe znotraj Cerkve in dejal, da bi se Rimskokatoliška cerkev morala odzvati prav na vsako tovrstno zlorabo, v katero bi bil vpleten duhovnik. Papežev obisk bo tako najverjetneje vse do nedelje, ko bo pred predvidoma pol milijona verniki vodil mašo ob 23. svetovnem dnevu mladih, potekal v znamenju čakanja na opravičilo za zlorabe znotraj Cerkve. Svoje deveto popotovanje izven Italije bo papež sklenil 21. julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.