Svet
16 ogledov

Čakanje sodbe hrvaškim generalom

Žurnal24 main
V Haagu so včeraj zaključili sojenje trem hrvaškim generalom, ki jih obtožnica bremeni vojnih zločinov ob zaključku vojne na Hrvaškem (1991–1995).

 

Tožilstvo je za omenjene tri hrvaške generale zaradi odgovornosti za zločine nad srbskimi civilisti med vojaško operacijo Nevihta in po njej leta 1995 zahtevalo dolgoletne zaporne kazni. Za Gotovino 27 let, za Markača 23 in za Čermaka 17 let zapora.

 

Tri dni so v sodni dvorani poslušali zaključne besede v primeru generalov Anteja Gotovine, Ivana Čermaka in Mladena Markača. Čeprav je sodišče obdolžencem omogočilo, da se pred sodiščem po končanem sojenju tudi sami izjasnijo, tega niso izkoristili.

 

Tožilec Alan Tieger je v sklepni besedi poudaril, da so bili zločini posledica skupnega zločinskega načrta, v katerem je sodeloval bivši hrvaški državni in vojni vrh s pokojnim predsednikom Franjem Tuđmanom na čelu. Tieger je dejal, da so bili napadi na civilne tarče med Nevihto avgusta 1995 posledica srečanja Tuđmana in njegovih sodelavcev, med katerimi so bili tudi takratni obrambni minister Gojko Šušak ter Gotovina in Markač. Gotovina je poveljeval napadom, ki so imeli za cilj odstranitev srbskega prebivalstva z območij, na katerih je potekala vojaška operacija, je zatrdil tožilec.

Tieger je dejal tudi, da je Tuđman menil, da preveč Srbov na Hrvaškem predstavlja nevarnost za državo. Zato so si po Tiegrovih besedah na Hrvaškem prizadevali, da bi preprečili vrnitev Srbov na območje, ki je bilo pod njihovim nadzorom od leta 1991.

Markač in Čermak sta se predala haaškem sodišču marca 2004, Gotovino pa so, potem ko je bil več let na begu, decembra 2005 aretirali v Španiji.

 

Odvetniki: generali so nedolžni
Odvetniki obtožencev so zavrnili vse obtožbe in so tudi v zaključnih nagovorih zahtevali, naj jih svet sodišča oprosti. Zanikali so kakršnokoli povezavo med legitimnimi napadi za osvoboditev hrvaškega ozemlja in etničnim čiščenjem.

Odvetnik generala Markača je po odhodu iz sodne dvorane povedal, da v najboljšem primeru sodbo pričakuje do božiča, v najslabšem pa do spomladi. Odvetnik generala Gotovine pa je na isto vprašanje odgovoril, da izrek pričakuje v dveh do desetih mesecih, kar je bila dozdajšnja praksa haaškega sodišča. Luka Mišetić, Gotovinov odvetnik, je še navrgel, da pravične odločitve ne pričakuje.

Sodišče je medtem izrek sodbe oziroma odločitev glede kazni najavilo v "doglednem času".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.