Svet
2 ogledov

Chirac nesposoben za sojenje

77-letni Chirac bo prvi nekdanji predsednik, ki se bo moral zagovarjati pred sod Žurnal24 main
Odvetnik nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca je sporočil, da se je zdravstveno stanje Chiraca precej poslabšalo, zaradi česar se ne bo mogel udeležiti sojenja.

Chiracu sodijo v zvezi z dvema primeroma navideznih zaposlitev, ki naj bi jih odprli, da bi na ta način pridobili sredstva za njegovo stranko v času, ko je bil župan Pariza med letoma 1977 in 1995. Sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek, obramba pa si želi, da bi nadaljevali brez navzočnosti Chiraca. Kot je še sporočil njegov odvetnik, naj bi njegova stranka vztrajala, da se proces nadaljuje.

Ima težave s spominom

Soprog Chiracove hčerke Claude pa je novinarjem povedal, da ima 78-letni nekdanji predsednik težave s spominom, vse skupaj pa je za družino zelo boleče. Dodal je, da si Chirac zelo želi, da se proces konča.

Odvetniki so k prošnji priložili tudi izvid nevrologa, vendar danes njegove vsebine niso želeli razkriti. Chiracova soproga je sicer letos že zanikala govorice, da ima njen mož alzheimerjevo bolezen, potrdila pa je, da ima zdravstvene težave, ki so posledica kapi leta 2005 oziroma starosti.

Sodišče bo o zahtevi tožilstva odločalo v ponedeljek ob začetku procesa. Na voljo ima tri možnosti, da bodo Chiraca na sojenju zastopali svetovalci, da sojenje za nedoločen čas preloži, lahko pa naroči tudi drugo zdravniško mnenje.

Grozi mu do deset let zapora

Če bo spoznan za krivega, Chiracu, ki je prvi francoski predsednik, proti kateremu je bil po drugi svetovni vojni sprožen sodni postopek, grozi do deset let zapora in kazen do 150.000 evrov. Chirac, ki je bil francoski predsednik od leta 1995 do leta 2007, sicer vsakršno krivdo zanika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.