Svet
20 ogledov

Clintonova: "ZDA podpirajo vstop Hrvaške v EU"

Hilary Clinton v Zagrebu Željko Lukunić/PIXSELL
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je po današnjem srečanju s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem v Zagrebu izjavila, da ZDA močno podpirajo vstop Hrvaške v Evropsko unijo, ki bo predvidoma 1. julija 2013.

Na novinarsko vprašanje, ali bo Hrvaška postala članica EU kljub sporu s Slovenijo, je Hilary Clinton odgovorila, da sta Ivo Josipović in hrvaški premier Zoran Milanović, s katerim se je tudi srečala, v današnjih pogovorih izražala prepričanje, da bo Hrvaška pripravljena na članstvo kot je načrtovano.

Josipović je tudi na novinarski konferenci poudaril, da se bodo hrvaški državljani zbudili 1. julija 2013 kot prebivalci EU ter da se bo Hrvaška pokazala tudi kot uspešna država članica.

Clintonova je ocenila, da Hrvaška ni zgolj članica zveze Nato in bodoča članica EU, temveč predstavlja "sidro" stabilnosti in napredka v regiji.

"Države, ki gredo skozi zahtevne demokratične spremembe, si lahko vzamejo Hrvaško kot primer," je dejala ameriška državna sekretarka, ki je poudarila, da podpora Washingtona Hrvaški traja že 20 let.

Opozorila na nadaljevanje reform

Obenem pa je opozorila Zagreb, da je potrebno nadaljevati z gospodarskimi reformami, posebej pa izboljšati pogoje za tuje vlagatelje, ne zgolj ameriške, ker ima Hrvaška velik gospodarski potencial.

ZDA so pripravljene na vlaganja na Hrvaškem in jo spodbujajo k odpravi birokratskih ovir za investicije ter k nadaljevanju privatizacijskih procesov, je dejala. Josipović je odgovoril, da hrvaška vlada pripravlja vrsto ukrepov, s katerimi bodo olajšali poslovanje tujim investitorjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.