Svet
12 ogledov

Curiosity: na Marsu tudi 1.316 Slovencev

Curiosity Radovednost
1/3
EPA
Nasin raziskovalni robot Curiosity (Radovednost) je na Mars ponesel tudi 1.316 Slovencev, pravzaprav njihovih imen. Nasa je omogočila, da so imena vsakega, ki je to želel, zapisali na poseben čip in ga vstavili v Curiosity.

Svoje ime je na poseben čip, ki so ga znanstveniki vstavili v največji raziskovalni laboratorij na dveh kolesih Curiosity (Radovednost), zapisalo 1,24 milijona ljudi ali natančneje 1.246.445. Med njimi je tudi 1.316 Slovencev, kažejo podatki s spletne strani, ki vodi evidenco prijavljenih.

Imena pa niso edina zemeljska stvar, ki jo je Curiosity ponesel na Mars. Na poseben čip so skenirali tudi avtoportret Leonarda da Vincija in nekaj njegovih ključnih del o evoluciji. Prav tako so dodali eseje in slike ljudi, ki so jih zbrali na posebnem natečaju.

Curiosity je na Marsu uspešno pristal včeraj, na planetu bo ostal dve leti in iskal dokaze o tem, ali je tudi na Marsu včasih obstajalo življenje. Curiosity je na pot po vesolju novembra lani poslala raketa Atlas. Nasa je za priprave na misijo porabila deset let in 2,5 milijarde dolarjev. Gre za doslej najdražjo in tehnično najbolj dovršeno misijo na Mars.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.