Svet
85 ogledov

Desnici uspel zgodovinski uspeh

Alternativa za Nemčijo AfD Profimedia
Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je na nedeljskih deželnih volitvah v Turingiji zbrala skoraj tretjino glasov, kar je prva zmaga skrajno desne stranke v eni od nemških dežel po drugi svetovni vojni, kažejo izidi po preštetju vseh glasovnic.

Na volitvah v Turingiji je glede na izide po preštetju vseh glasovnic zmagala AfD z 32,8 odstotka glasov, CDU je s 23,6 odstotka glasov zasedla drugo mesto. Levo populistično Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) je bilo tretje s 15,8 odstotka glasov, poroča nemški Deutsche Welle.

Stranke nemške vladajoče koalicije - socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza, Zeleni in liberalci (FDP) -, so utrpeli hud poraz. SPD se je uspelo prebiti v deželni parlament z le 6,1 odstotka glasov, Zeleni in FDP pa niso dosegli petodstotnega praga.

Na Saškem je zmagala CDU z 31,9 odstotka glasov, medtem ko je AfD s 30,6 odstotka glasov na drugem mestu, na tretjem pa BSW z 11,8 odstotka glasov. Tudi v tej zvezni deželi so SPD in Zeleni utrpeli poraz - prvi so glede na začasne izide po preštetju vseh glasovnic dobili 7,3 odstotka, drugi pa 5,1 odstotka glasov.

AfD Alternativa za Nemčijo | Avtor: Profimedia Profimedia

Izidi po poročanju Deutsche Welle pomenijo, da bodo pogovori o oblikovanju vlade v obeh deželah težki in dolgotrajni. Druge stranke sicer izključujejo možnost sodelovanja z AfD v vladajoči koaliciji.

Tako v Turingiji kot na Saškem je bila volilna udeležba v nedeljo visoka. V Turingiji se je volitev udeležilo 73,6 odstotka, na Saškem pa 74,4 odstotka volilnih upravičencev, kar je bistveno več kot na zadnjih deželnih volitvah leta 2019, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Jernej65 10:16 02.september 2024.

    Izgleda da Nemci počasi pozabljajo na grozote, ki jih je Nemčiji prinesel Hitler. Politična klima pred vzponom Hitlerja je bila podobna, kot sedaj. Ljudje so si takrat zaželeli sprememb in v Hitlerju videli rešitev. Kaj se je dogajalo po njegovem ...prikaži več prevzemu oblasti, vsi vemo. Tudi tokrat ljudje vidijo rešitev v skrajni, hujskaški desnici. To vse skupaj ne bo dobro za Nemčijo in tudi za ostali svet ne.

  • ico8 09:01 02.september 2024.

    Pa se naj kdo rece, da se z velikim stevilom pametnih volilcev ne da nic spremeniti!!! Z mislijo, „ne grem na volitve, ker se ne bo nic spremenilo“, se tolazijo samo bebci, ki nimajo pojma o politiki!

  • bobubob 07:50 02.september 2024.

    Najbrž ima AfD še premalo moči, da premakne Nemčijo iz greznice, kamor jo je pahnilo pišmeuharstvo volilno telo v preteklih desetletjih, polnih laži in sprenevedanja. Treznitev šele prihaja, tudi za nas. Upam, da se končno bliža čas, ko bo padla ...prikaži več tudi zahodna 'zavesa', za katero nas tiščijo naši današnji levodesni globalistični zločinci.