Svet
3 ogledov

Dezertiral al Asadov prijatelj iz otroštva

Sirija Reuters
Število ljudi, ki so zapustili Sirijo in iščejo zavetje v sosednjih državah, hitro narašča. Medtem je dezertiral visok častnik sirske vojske, ki je bil zelo blizu sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

General Munaf Tlas je dezertiral pred tremi dnevi, prebegnil pa je skupaj z družino, je potrdil neimenovani vir blizu sirski vladi.

General elitne republikanske garde je najvišji častnik sirske vojske doslej, ki je dezertiral. Bil je član najožjega kroga sirskih oblastnikov in al Asadov prijatelj iz otroštva. Je sin nekdanjega sirskega obrambnega ministra Mustafe Tlasa, ki je bil dober prijatelj Hafeza al Asada, očeta in predhodnika sedanjega predsednika.

Poskušal je pomiriti strasti

Pred več kot letom dni je bil Munaf Tlas postavljen na stranski tir, ker naj bi bil nezanesljiv. Večkrat je tudi poskušal posredovati med režimu zvestimi silami in uporniki v Rasanu in Dari, a brez uspeha. Pred več meseci se je odpovedal uniformi in se odločil za civilno obleko. Nastanil se je v rezidenci v Damasku, si pustil rasti brado in dolge lase.

Bratranec se je pridružil upornikom

Tlasova družina, vključno z Munafovim bratom, podjetnikom Firasom, naj bi bila po navedbah neimenovanih virov v Dubaju. Tlasov bratranec Abdel Razak je iz sirske vojske dezertiral pred več meseci in se pridružil upornikom.

Bil naj bi na poti v Pariz

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je danes na srečanju prijateljic Sirije v francoski prestolnici Pariz dejal, da je Munaf Tlas na poti v francosko glavno mesto.

"Visoki predstavnik sirskega režima, poveljnik Republikanske garde, je dezertiral in je na poti v Pariz," je dejal vodja francoske diplomacije.

Iz države pobegnilo že 103 tisoč ljudi

Nasilje v Siriji je sprožilo množičen beg civilistov v sosednje države. V Iraku, Jordaniji, Libanonu in Turčiji je po podatkih Združenih narodov (ZN) trenutno več kot 10 tisoč registriranih beguncev in oseb, ki potrebujejo humanitarno pomoč. Njihovo število se je od 21. junija povečalo za 10 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.