Svet
183 ogledov

Do Dubrovnika skozi koridor

Dubrovnik Žurnal24 main
Očitno čez nekaj let za pot proti Dubrovniku ne bo več treba prečkati hrvaško-bosanske meje. Državi sta se namreč načelno sporazumeli o gradnji koridorja hitre ceste skozi BiH mimo Neuma.

Kot določa včeraj sprejeti dogovor med Zagrebom in Sarajevom, bo Hrvaška pripravila osnutek sporazuma o izgradnji hitre ceste skozi BiH pri Neumu, ki bo prometno povezala skrajni jug Hrvaške. BiH pa bo pripravila nov sporazum o uporabi pristanišča Ploče in železniške proge Metković-Ploče.

Ministra za promet Hrvaške in BiH Siniša Hajdaš Dončić in Damir Hadžić sta novinarjem dejala, da so načrti, da bi hrvaško ozemlje severozahodno in jugovzhodno od jadranske obale BiH povezali s cestnim koridorjem skozi območje Neuma. Omenjeno območje je edini izhod BiH na Jadransko morje, obenem pa ločuje območje Dubrovnika od hrvaške državne matice.

5,5-kilometra hitre ceste naj bi stalo približno pet milijonov evrov. Za njeno izgradnjo bodo potrebovali tudi pozitivno mnenje Evropske komisije, saj bo hrvaška meja z BiH po vstopu države v EU predvidoma 1. julija 2013 in vstopu v schengensko območje, načrtovanem za leto 2015, postala zunanja meja EU. Bodočo schengensko mejo med EU in BiH bi prekinili na severozahodu države pri Neumu in jo znova vzpostavili kakšnih šest kilometrov proti jugovzhodu, ko bo znova na hrvaškem ozemlju.

Kot so pred srečanjem dveh ministrov poročali hrvaški mediji, je BiH predlagala, da bi pred Neumom zgradili veliko krožno križišče, na katerem bi se vozila usmerjala proti BiH in Dubrovniku. Odcepa koridorja proti skrajnem jugu Hrvaške in obratno bi vozniki morali prevoziti brez ustavljanja, ker bo zaprta za izhod v tistem delu, v katerem gre čez ozemlje BiH. Celotno novo hitro cesto naj bi opremili z videonadzorom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.