Svet
62 ogledov

Dobrodelna organizacija delila sladkarije z drogo

lizika lizike sladkarije Profimedia
Do 400 ljudi je prejelo pakete, ki bi lahko vsebovali sladkarije, katerim so bili dodani metamfetamini.

Dobrodelna organizacija, ki dela z brezdomci v Aucklandu na Novi Zelandiji, je nezavedno razdelila večjo količino sladkarij, ki bi lahko vsebovale potencialno smrtonosni odmerek metamfetamina. Sladkarije so dobili kot donacijo, piše The Guardian. 

Pakete, ki so vsebovali sladkarije, so razdelili približno 400 ljudem. Pristojni so takoj, ko so odkrili, kaj je bilo zavito v ovitkih za lizike, začeli vzpostavljati stik z ljudmi, ki so dobili pakete. 

Po do zdaj znanih podatkih naj bi vsaka lizika vsebovala do 300-krat več metamfetamina, kot znaša običajni odmerek. Ben Birks Ang, predstavnik fundacije New Zealand Drug Foundation, je povedal, da tihotapci pogosto uporabljajo takšno tehniko pri tihotapljenju drog. Posamezna "lizika" naj bi bila vredna okoli tisoč novozelandskih dolarjev (približno 550 evrov). Zaradi tega sklepajo, da je bila "donacija" pomota in ne za namerno dejanje. 

Za zdaj poročajo o osmih primerih, ko so posamezniki "sladkarijo" tudi poskusili. V enem od teh primerov je šlo za otroka. "Nihče ni bil hospitaliziran. Ker je imela lizika slab okus, je večina sladkarijo takoj dala iz ust," je povedala Helen Robinson, ki dela za dobrodelno organizacijo. Nihče od teh, ki so lizike poskusili, ni potreboval zdravniške pomoči. 

Metamfetamin je močno poživilo, ki vpliva na osrednji živčni sistem in povzroča veliko odvisnost. Običajno je v obliki belega kristalnega prahu, brez vonja in grenkega okusa. Zlahka se raztopi v vodi ali alkoholu.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.