Svet
1190 ogledov

Dojenček umrl med prevozom z letališča do bolnišnice

Reševalno vozilo Profimedia - fotografija je simbolična
Šestmesečni dojenček z območja Gaze je v četrtek zvečer umrl med prevozom z reševalnim vozilom z letališča v Bologni v bolnišnico v Milanu.

Deček, ki je v reševalnem vozilu umrl zaradi zastoja srca, je bil del skupine 16 otrok, ki so včeraj zvečer prispeli na letališče v Bologni. Prispeli so z medicinsko evakuacijo, ki jo je koordinirala civilna zaščita, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Jeseni bo tudi v Slovenijo predvidoma prispelo od osem do deset težje ranjenih otrok iz Gaze in njihovih družinskih članov na zdravljenje oziroma rehabilitacijo v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča v Ljubljani, je poročalo Delo. Od leta 2009 je bilo sicer na rehabilitaciji v Sloveniji že več kot 200 poškodovanih otrok iz Gaze.

Za prekinitev ognja

Kot poroča STA, je premier Robert Golob danes pozdravil prizadevanja ZDA, Egipta in Katarja za obnovitev pogajanj med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas o prekinitvi ognja v Gazi. Kot je poudaril, se mora katastrofa, s katero se soočajo Palestinci, nemudoma prenehati. Pozval je tudi k izpustitvi talcev in preprečevanju zaostrovanja konflikta.

Rešitev dveh držav je edina rešitev palestinsko-izraelskega vprašanja in mi, mednarodna skupnost, moramo prispevati k odločnim korakom za delo v tej smeri, je še zapisal na omrežju X.

ZDA, Egipt in Katar so včeraj v skupni izjavi pozvali Izrael in Hamas, naj prihodnji četrtek v Dohi ali Kairu nadaljujeta pogajanja za sklenitev sporazuma o prekinitvi ognja na območju Gaze. Obe strani so tudi opozorili, da ni več časa in izgovorov za nadaljnje odlašanje.

Gaza | Avtor: Profimedia Profimedia

Ogromno mrtvih, številni civilisti

V izraelski ofenzivi na Gazo, ki je sledila napadu pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v palestinski enklavi do 8. avgusta letos ubitih najmanj 39.699 ljudi, še najmanj 91.722 je bilo ranjenih. ,

Od 7. oktobra lani do letošnjega 7. avgusta je bilo v izraelskih napadih v Libanonu ubitih okoli 549 ljudi, med njimi najmanj 116 civilistov. Na izraelski strani so medtem zabeležili 22 smrtnih žrtev med vojaki in 25 med civilisti.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra so se razmere zaostrile tudi na Zahodnem bregu, kjer izraelska vojska redno izvaja racije. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra do 6. avgusta v racijah in nasilju izraelskih naseljencev ubitih najmanj 612 Palestincev. V istem obdobju je bilo po podatkih izraelskih oblasti ubitih tudi 17 Izraelcev.

Porast nasilja in napadov, žrtve otroci

Prav včeraj so z UNICEF-a poslali izjavo Adele Khodr, UNICEF-ove regionalna direktorice za Bližnji vzhod in Severno Afriko, o vplivu nedavnega porasta nasilja in napadov na Bližnjem vzhodu na otroke.

Pojasnila je, da se otroci v mnogih državah na Bližnjem vzhodu danes bolj kot kdaj koli prej soočajo s kruto resničnostjo – z življenjem sredi negotovosti in nasilja. 

"V zadnjih mesecih je več držav v regiji zajel porast nasilja in napadov, ki v življenjih otrok terjajo pretresljiv davek. V skoraj vsakem od napadov so med ubitimi tudi otroci. V manj kot letu dni je bilo v Palestini, Izraelu, Libanonu in na Golanski planoti ubitih na tisoče otrok. Še veliko več dečkov in deklic pa je bilo ranjenih, kar je za vedno zaznamovalo njihova telesa in pustilo posledice na njihovem duševnemu zdravju. Mnogi otroci so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in sedaj živijo v stalni negotovosti in strahu," opozarja. 

Razmere za otroke bi se po njeni oceni lahko še poslabšale. Vsako stopnjevanje nasilja v regiji bo imelo hude humanitarne posledice, saj bo ogrozilo življenja in blaginjo še več otrok: "To bo imelo tudi dolgotrajne posledice za možnosti vzpostavitve miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu. Takojšnja deeskalacija je nujna za zaščito življenj in dobrobiti otrok, saj so alternative nesprejemljive."

UNICEF še naprej poziva vse strani, naj v skladu s svojimi odgovornostmi po mednarodnem humanitarnem pravu zagotovijo največjo mogočo zadržanost ter zaščitijo civiliste in ključne storitve, od katerih je odvisno njihovo preživetje: "Otroci imajo pravico do zaščite pred nasiljem in to pravico je treba vedno spoštovati." 

"UNICEF ostaja na terenu in v sodelovanju s partnerji zagotavlja ključne storitve in zaloge za podporo in zaščito otrok v regiji. A kar ti otroci najbolj potrebujejo, so mir in varnost ter možnost za dostojno življenje brez pomanjkanja in strahu. To pa se začne z deeskalacijo, trajno politično rešitvijo in obljubo svetlejše prihodnosti," je sklenila. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Enzgg4 19:52 09.avgust 2024.

    Če bi ptic mislil resno, bi uvedel sankcije proti židom. Tako pa je to vse prazno gobezdanje za vtis. Palestino so res priznali, praktično med zadnjimi, vendar židi o rešitvi dveh držav nocejo niti slišati. Njihov namen je pobiti vse ...prikaži več Palestince in zasesti njihovo zemljo. Ptic in fafon pa sta "zaskrbljena in ogorčena". Ful je koristi od tega.